O ieșeancă de 50 de ani, care nu a mai văzut de la vârsta de 3 ani, a primit cornee

joi, 02 ianuarie 2020, 16:28
2 MIN
 O ieșeancă de 50 de ani, care nu a mai văzut de la vârsta de 3 ani, a primit cornee

Transplant de cornee în prag de Revelion, la Clinica de Oftalmologie a Spitalului Sfântul Spiridon.

În urma transplantului, o femeie de 50 de ani, din Iaşi, a primit corneea prelevată de la un bărbat de 60 de ani din Buzău, aflat în moarte cerebrală. Transplantul a fost realizat în Clinica de Oftalmologie condusă de profesorul univ. dr. Dorin Chisăliță.

Femeia nu a văzut deloc cu ochiul drept de la vârsta de 3 ani. La ochiul stâng avea vederea parțial păstrată și a putut lucra până anul trecut. Ieşeanca este una dintre pacientele vechi ale Clinicii de Oftalmologie.

„Pacienta este nevăzătoare de la vârsta de 3 ani, când a suferit arsuri la ambii ochi. Ea a fost adusă la spital de fiu şi de soţ. Post operator se simte bine”, a spus prof. univ. dr Camelia Bogdănici, şefa Clinicii de Oftalmologie.

La ochiul drept s-a realizat o intervenție complexă de transplant de cornee, extracție și înlocuire a cristalinului.

„Evoluția post operatorie este bună, dar va mai avea nevoie de transplant și la ochiul stâng”, a declarat Diana Cimpoieșu, coordonator UPU SMURD.

O altă pacientă în vârstă de 70 ani a primit a doua cornee de la donatorul aflat în moarte cerebrală. S-a efectuat pe același ochi și operația de înlocuire a cristalinului. Și în acest caz, evolutie post operatorie este una favorabilă.

Reamintim că transplantul de cornee se poate realiza și de la pacienți decedați.

Acesta este cel de-al treilea transplant efectuat la Iaşi în ultimele zile din an, după ce familia persoanei aflate în moarte cerebrală a decis să doneze organele, respectiv rinichii, ficatul și corneea.

Comentarii