O nouă zi importantă pentru Poli

joi, 25 noiembrie 2021, 02:43
4 MIN

Mâine, Consiliul Local Iaşi va decide dacă va aloca 1 585 000 lei clubului de fotbal.

 

Politehnica Iaşi continuă să facă echilibristică deasupra prăpastiei, redresarea promisă în vară, după ruşinoasa retrogradare din Liga I şi schimbarea capilor clubului, întârziind să apară. Deşi a primit în acest an de la Consiliul Local Iaşi peste 1,25 milioane euro, faţă de aproximativ 0,9 milioane anul trecut, când juca în Liga I, Poli a rămas în ape tulburi, cu datorii estimate de către şefi de peste un milion de euro. Şi cum finanţarea se bazează aproape în exclusivitate pe bani publici, viitorul depinde doar de robinetul Consiliului Local. Pe care consilierii locali ar putea să-l menţină deschis ori să-l închidă. Cauzele situaţiei actuale sunt multiple.

În primul rând, erorile uriaşe comise în Liga I. actualii şefi ai grupării ieşene au anunţat că au găsit în vară datorii în jurul a două milioane de euro, multitudinea gafelor şi scandalurilor din sezoanele precedente fiind decontată scump. Afirmaţiile stau în picioare în opinia multora, care apreciează că modul în care a fost condusă Politehnica în trecut a generat rezultate dezastruoase, sportive şi economice. Acestea au avut ca rezultat pe lângă punerea la zid şi jignirea în ultimul hal a foştilor şefi ai Politehnicii de către suporteri, blocarea finanţării de către CL, care a condiţionat reluarea alimentării cu bani publici de plecarea foştilor conducători, şi o imagine deplorabilă a fotbalului ieşean în ţară. A da vina doar pe “greaua moştenire” ar reprezenta o mare eroare.

Actuala conducere a comis multe gafe, nu a concretizat promisiunile de reformare şi nici pe cele de reducere drastică a cheltuielilor, pentru a aduce clubul pe linia de plutire. Astfel, Poli, aflată la mijlocul clasamentului, consumă cât o echipă cu pretenţii de promovare, unele salarii ale jucătorilor sau de la birouri fiind ameţitoare pentru eşalonul doi. Deşi obiectivul declarat este redresarea economică. Nu numai pe latură financiară lucrurile nu s-au schimbat radical în bine. La Centrul de Copii şi Juniori problemele continuă să fie uriaşe, derapajele de la normalitatea unei entităţi care poartă eticheta Iaşi rămân la cote ridicate, profesionalismul nu reuşeşte să-şi facă cuib în Copou, unde subiectivismele continuă să se simtă ca acasă.

 

Cornel Șfaițer ar putea să vină în Copou

În tot acest peisaj sumbru, există, totuşi, o rază de speranţă, tatonările purtate în vară cu managerul actual al Sepsi Sfântu Gheorghe şi creatorul FC Botoşani, Cornel Şfaiţer, pe marginea preluării conducerii Politehnicii neintrând încă în fundătură. Despre Şfaiţer se spune că ar putea veni de anul viitor în Copou dacă datoriile Politehnicii vor ajunge la un nivel acceptabil şi ar exista o stabilitate financiară în 2022.

Pentru a mişca pe prima direcţie amintită, clubul ieşean, care a produs sume simbolice, are nevoie de încă o injecţie consistentă de bani publici pe acest final de an. Astfel, ar putea încheia pe zero prima jumătate a sezonului în curs iar datoriile din trecut nu vor mai spori. Pentru aceasta, clubul a solicitat de la municipalitate noi fonduri, 1 585 000 lei, cererea urmând a fi dezbătută în şedinţa CL de vineri.

Aprobarea alocării banilor pentru Poli era aseară sub semnul întrebării. În condiţiile în care managerul clubului, consilierul PMP Florin Briaur, nu are mâine drept de vot pe tema fotbalului, majoritatea actuală, formată din 11 consilieri PNL, doi PMP şi Cezar Baciu (USR PLUS), rămâne doar cu 13 voturi. Adică tot atâtea câte au USR PLUS (opt voturi fără Baciu) şi PSD (cinci voturi). Drept urmare, pentru ca Politehnica să poată supravieţui şi să spere că la anul vor apărea vremuri mai bune, ar fi nevoie ca măcar unul din consilierii care au făcut opoziţie până acum în CL să susţină finanţarea. Aşa cum s-a întâmplat în iunie, când toţi cei de la PSD au votat “pentru” proiectul legat de sport.

Ce vor face consilierii PSD şi USR PLUS rămâne de văzut. Vor trece peste permanentele dezamăgiri şi vor aproba finanţarea, pentru a nu îngropa definitiv posibila sosire a lui Şfaiţer, care, după rezultatele foarte bune din trecut, dă speranţa că ar putea genera aşezarea Politehnicii pe un făgaş normal şi deschiderea unei campanii de promovare în elită? Sau nu vor mai avea răbdare şi vor închide robinetul banilor publici şi, foarte probabil, şi clubul, taxând problemele care parcă nu se termină în Copou şi fac din fotbalul ieşean o gaură neagră în care se tot aruncă bani fără speranţă? Răspunsul îl vom afla mâine.

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii