De Business

Punem punctul pe știi

Orange a lansat la Iași al doilea laborator 5G din România

joi, 30 martie 2023, 07:00
4 MIN

Oricine ar fi intrat ieri în Orange 5G Lab de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, fără să știe că tocmai se lansa, la Iași, cel de-al doilea laborator de acest tip din țară, ar fi putut da nas în nas cu un bărbat cu ochelari “de ski” pe față, care dădea din mâini într-un mod aparent fără noimă. 

De fapt, cu ochelarii de realitate augmentată, acesta demonstra cum poate manevra, dintr-o încăpere din Iași, un braț robotizat aflat într-un laborator din orașul belgian Antwerpen, cu ajutorul tehnologiilor 5G, astfel încât eprubetele dintr-un stativ să fie mutate în siguranță în alt stativ, de la peste 2000 de km distanță.

A urmat o altă demonstrație, prin care o “bărcuță”, o mașinărie creată pentru curățarea apelor, lansată la apă undeva prin Franța, era manevrată tot din clădirea universității ieșene, fără ca cineva să o fi atins. “Îmi imaginez cum aș sta eu în birou, și aș naviga așa, pe Bahlui, ca să îl curăț”, comenta inginerul care făcea demonstrația.    

Orange 5G Iași se prezintă ca fiind “un hub tehnologic dedicat în special sectorului automotive, în care mediul academic, startup-urile și companiile din regiunea Moldovei pot să inoveze și să testeze soluțiile bazate pe tehnologia 5G”. Deschis în parteneriat cu Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iași (TUIASI) și Continental, Orange 5G Lab Iași va servi ca un centru de inovare în sectorul auto, unde instituțiile academice, startup-urile și companiile din regiunea Moldovei pot testa soluții bazate pe tehnologia 5G și se va concentra pe dezvoltarea de soluții pentru transport și mobilitatea viitorului, anunță Orange. Deja, susțin inițiatorii, Continental Iași și Orange România lucrează la o soluție inteligentă pentru intersecții, pentru a crește siguranța rutieră și a pune bazele pentru conducerea autonomă.

„Resursele și tehnologiile din acest laborator ne vor permite să dezvoltăm alături de parteneri și cercetătorii din cadrul TUIASI, soluții pentru sectorul automotive, pentru intersecții mai sigure și pentru mobilitatea urbană, în care incidentele sperăm să devină excepție și nu regulă” a declarat Marius Maican, Chief Technology Officer, Orange România.

Soluția Smart Intersection, instalată în intersecția Podu Roș, combină prelucrarea imaginilor video asistată de inteligența artificială cu beneficiile aduse de conexiunea la o rețea 5G, cu scopul de a dezvolta sisteme care permit vehiculelor automate și conectate să-și coordoneze comportamentul de conducere atunci când trec prin intersecții inteligente. Rezultatul s-ar putea vedea prin reducerea incidentelor în trafic și prin protejarea participanților vulnerabili la trafic, cum sunt pietonii și bicicliștii. Demonstrații au fost și pentru această soluție, dar și pentru un stâlp de iluminat inteligent, produs în Portugalia. Nu numai că luminează și că își produce singur energia de care are nevoie pentru asta (cu ajutorul unor celule fotovoltaice și a unei elice instalate pe “coroana” stâlpului), dar are și funcția de alarmare, atunci când un trecător ar fi în pericol, și are și cameră de supraveghere, care “numără” trecătorii. Iar o dronă cam cât o bicicletă de mare, expusă în holul universității, folosită în agricultură, pentru stropit, poate “căra” două bidoane de 10 litri, ajutând fermierii să termine lucrările la timp și cu efort mai mic.

“Arhitectura de telecomunicații disponibilă în laboratorul Orange 5G din Iași va deschide noi oportunități pentru business-urile din regiunea Moldovei, va contribui la economia regională și va accelera digitalizarea mai multor sectoare economice cu ajutorul 5G, precum: automotive și mașini autonome, orașe inteligente, transport și logistică, e-health, securitate cibernetică, tehnologie verde etc”, se arată într-un comunicat al Orange.

„În primul rând este accelerată transformarea în inovație a ideilor cercetătorilor și studenților TUIASI. În al doilea rând, laboratorul este deschis comunității locale de inovare, putând activa ca platformă de testare pentru aplicații prototip venite din mediul antreprenorial. Apoi, infrastructura din laborator va oferi un consistent suport aplicativ pentru activitățile educaționale în aria tehnologiilor de vârf, precum conectivitate 5G, IoT, prelucrarea distribuită a semnalelor sau inteligența artificială”, crede și Simona Caraiman, prorectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași.

Laboratorul 5G de la Iași este al 18-lea din deschis la nivelul Grupului Orange și al doilea din țară. Primul 5G Lab a fost deschis în urmă cu doi ani, la București, iar de atunci, “peste 2.000 de companii au beneficiat de acces la resursele Orange 5G Lab, iar peste 200 au primit suport pentru testarea sau dezvoltarea serviciilor lor bazate pe 5G”. În prezent, rețeaua Orange 5G este disponibilă în 25 de orașe de pe întreg teritoriul țării.

Comentarii