De Business

Punem punctul pe știi

Pace fiscală în an electoral. Ieşeanul din Ministerul Finanţelor: Nu vor fi creşteri de taxe şi impozite. Ce spune despre impozitarea progresivă

joi, 29 februarie 2024, 18:28
3 MIN
 Pace fiscală în an electoral. Ieşeanul din Ministerul Finanţelor: Nu vor fi creşteri de taxe şi impozite. Ce spune despre impozitarea progresivă

În 2024, an electoral, va fi pace fiscală, în care nu vor avea loc creşteri de taxe şi impozite, ne asigură ieşeanul Alin Andrieş, ministru secretar de stat în Ministerul Finanţelor (MF). 

Iar un moment crucial din 2024 se anunţă a fi sfârşitul lunii martie, deoarece după primul trimestru se va vedea dacă măsurile fiscale adoptate anul trecut de Guvern sunt „în linie cu efectele previzionate”, a mai afirmat Andrieş în cadrul Conferinţei Anuale de Taxe PwC România, eveniment în care s-a abordat subiectul impozitării progresive.

Impozitarea progresivă

În cazul impozitării progresive, cota de impozitare creşte odată cu creşterea venitului sau a câştigurilor individului sau firmei, iar după Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, asta înseamnă să se ia o sumă mai mare din buzunarul oamenilor.

Andrieş a spus în timpul evenimentului PwC România că o analiză a impozitului progresiv a început de anul trecut şi că are loc în mod continuu, „fiindcă sistemul economic, mediul de afaceri este unul foarte, foarte dinamic şi noi trebuie să ne adaptăm şi să identificăm zonele în care trebuie să intervenim”. „Indiferent cât de mult le discuţi, la final, creşterea de impozite sau de taxe sau introducerea de noi taxe sau eliminare de facilităţi nu este, să spunem, aplaudată de către mediul de afaceri”, crede secretarul de stat în MF.

„Reforma fiscală pe care ne-am asumat-o are două componente. Are o componentă de eliminare sau diminuare a distorsiunilor generate de un cadru fiscal sau, altfel spus, să creăm un cadru fiscal mai eficient, mai echitabil. Şi aici am început acest proces prin eliminarea unor facilităţi sau distorsiuni, ceea ce va genera un efect pozitiv din perspectiva creşterii veniturilor fiscale, dar şi din perspectiva, să spunem, unui mediu concurenţial mai echitabil. În al doilea rând, întotdeauna discuţia între cota unică sau impozit progresiv este o discuţie şi tehnică, este şi o discuţie, să spunem, politică. În momentul de faţă, noi avem, pe partea de venituri, impozitarea veniturilor persoane fizice, două strategii sau două obiective: pe de o parte, şi am început de anul trecut eliminarea acestor facilităţi excesive sau distorsiuni din perspectivă sectorială, fiindcă, deşi credem că politica fiscală este foarte importantă, nu credem că este o soluţie sau un panaceu pentru orice problemă structurală. (…) În al doilea rând, aceasta este o problemă şi de regândire a sistemului fiscal, ţinând cont de nivelul de dezvoltare economică a României. În momentul de faţă avem sistemul progresiv sau taxă unică. Mai avem şi analiza din perspectiva impozitării muncii versus impozitarea capitalului”, a spus Andrieş în cadrul evenimentului PwC România.

Impozitarea muncii, prea ridicată

El remarcă că impozitarea muncii este mai ridicată în ţara noastră decât în alte state europene, iar din perspectiva impozitării capitalului sau a averii, inclusiv a proprietăţii, nivelul de impozitare este mai redus decât media europeană. În final, subliniază faptul că deciziile privind politica fiscală sunt influenţate de considerente politice. Legat de impozitarea progresivă, Marcel Boloş a spus recent că are sens în momentele în care populaţia are un anumit nivel de trai.

„Am spus, fără să intru în contradicţie cu domnul prim-ministru şi nici cu doctrinele celor două partide (PNL şi PSD n.r.) că impozitarea progresivă face sens în momentele în care populaţia are un anumit nivel de trai care permite impozitarea progresivă. Impozitarea progresivă înseamnă să iei mai mulţi bani din buzunar la oameni. E adevărat că de la cei cu venituri mici iei mai puţin, de la cei cu venituri mari iei mai mult, dar tot iei banii, din această perspectivă a impozitării progresive”, a declarat Boloş, citat de economica.net.

Comentarii