Parcul industrial de la Leţcani va costa cu un milion de euro în plus

sâmbătă, 26 august 2023, 01:50
2 MIN
 Parcul industrial de la Leţcani va costa cu un milion de euro în plus

Plenul Consiliului Judeţean (CJ) va dezbate, săptămâna viitoare, peste 20 de proiecte de hotărâre. Trei dintre acestea fac referire la intenţia CJ de a reabilita mai multe drumuri din jurul municipiului Iaşi – 73 km.

Tronsoanele de drum asigură conectarea a 7 comune limitrofe municipiului la reţeaua principală de transport. În primul rând, plenul CJ va aloca aproape un milion de lei pentru finanţarea cheltuielilor neeligibile în cazul întocmirii documentaţiei tehnico-economice.

Alte două proiecte prevăd preluarea la administraţia judeţeană a unor drumuri comunale incluse în investiţie, de pe raza comunelor Leţcani, Horleşti şi Voineşti.

„Modernizarea acestor drumuri judeţene ar descongestiona traficul rutier în intravilanul localităţii Iaşi şi ar duce la o conservare a imobilelor de pe traseul de tranzit şi, nu în ultimul rând, ar conduce la facilitarea legăturilor între localităţile limitrofe”, se precizează în proiectul de hotărâre.

Suplimentarea de fonduri va acoperi activitatea de asistenţă tehnică pe perioada de execuţie a lucrărilor – intenţia CJ este ca proiectul să fie depus spre finanţare cu fonduri europene aferente perioadei 2021 – 2027 (Programul Regional Nord-Est). O altă alocare va fi în cazul Parcului Industrial Leţcani, aflat în fază de execuţie.

În acest caz, plenul CJ va aproba o nouă valoare a investiţiei, în contextul actualizării devizului general: peste 27 milioane lei, cu 4,7 milioane lei mai mult (inclusiv TVA). Parcul industrial ar urma să fie finalizat la începutul toamnei. Tot o suplimentare de fonduri va fi şi în cazul proiectului privind reabilitarea clădirii de patrimoniu „Bojdeuca lui Ion Creangă”: plenul va aloca încă aproape 260.000 lei pentru acoperirea cheltuielilor neprevăzute.

Proiectul are o valoare de peste 4 milioane lei (inclusiv TVA), în condiţiile în care investiţia mai include amenajarea curţii interioare şi reabilitarea clădirii muzeu care cuprinde expoziţiile foto-documentare. Lucrările la proiect sunt executate, la fel ca în cazul parcului industrial, de firma ieşeană Iasicon.

Pe ordinea de zi a plenului CJ de pe 29 august, mai figurează proiecte precum: aprobarea de noi organigrame (Maternitatea „Cuza Vodă”, Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi), o reorganizare la nivelul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, aprobarea unor studii de fezabilitate aferente unor investiţii, încheierea unor parteneriate pentru organizarea unor evenimente şi efectuarea unor modificări în componenţa comisiilor de specialitate de la nivelul CJ. 

Comentarii