Parteneriat Primărie-CJ: se reface în sfârşit sediul Filarmonicii? Din 2018 până acum costurile s-au dublat

miercuri, 15 februarie 2023, 02:50
3 MIN
 Parteneriat Primărie-CJ: se reface în sfârşit sediul Filarmonicii? Din 2018 până acum costurile s-au dublat

Un parteneriat al Primăriei şi Consiliului Judeţean cu Episcopia Romano-Catolică şi cu Mitropolia ar putea să ducă la mai multe obiective restaurate, grupate într-o Axă Culturală Est-Vest a oraşului.

Consolidarea şi restaurarea sediului Filarmonicii Moldova au fost subiectul unei conferinţe de presă comune – istorică se poate spune, pentru că este prima de la ultimele alegeri încoace – a primarului Mihai Chirica şi a preşedintelui CJ Costel Alexe. Primarul Iaşului a amintit cât de veche este problema Filarmonicii, dar şi faptul că Programul Operaţional Regional care tocmai se încheie limita finanţarea investiţiilor de acest fel la 6 milioane de euro.

Interesant este că, într-o altă conferinţă de presă, susţinută de data asta de şefii CJ cu prilejul prezentării bugetului pe anul în curs, preşedintele Alexe menţiona 6 milioane de euro costul estimat în 2018 pentru refacerea celor două clădiri de pe Cuza Vodă. Însă, la vremea respectivă, imobilele erau în administrarea Episcopiei Romano-Catolice, care este şi proprietara lor.

CITESTE SI: Şantierul de la Filarmonică nu a început, dar va costa cu 45 la sută mai mult

Abia la sfârşitul acelui an au fost preluate de Consiliul Judeţean în scopul restaurării lor şi în schimbul menţinerii destinaţiei de sală de concerte pentru 25 de ani.

Acum, refacerea sediului Filarmonicii Moldova ar costa 12 milioane de euro, în evaluarea celor de la CJ, respectiv 13-16 milioane, estimarea primarului Mihai Chirica la conferinţa de presă susţinută împreună cu preşedintele Costel Alexe.

În actualul exerciţiu financiar european, pentru conservarea şi promovarea patrimoniului cultural, turistic şi de cult, 19 milioane de euro vor fi gestionate prin Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est. Prioritatea va fi restaurarea sediului Filarmonicii, a spus Mihai Chirica.

Mai mult, o Axă Culturală de la Est la Vestul oraşului a fost creionată. Pe lângă clădirea emblematică a Filarmonicii, în proiect vor intra restaurarea picturii din Catedrala Mitropolitană, reamenajarea esplanadei Teatrului Naţional (proiect în derulare din fondurile proprii ale administraţiei oraşului) şi a parcului din jurul acestui edificiu („şi să luăm o decizie şi în privinţa Teatrului la Cub”), precum şi intervenţiile necesare la Liceul de Artă „Octav Băncilă” prin creşterea eficienţei energetice şi reabilitarea spaţiilor de învăţământ şi, în fine, sediul Facultăţii de Teologie Ortodoxă pe care Mitropolia Moldovei şi Bucovinei îl va construi în spatele catedralei cu finanţare de la Compania Naţională de Investiţii.

CITESTE SI: După mai multe promisiuni, s-a aşternut tăcerea peste renovarea Filarmonicii

Primarul a adăugat că Pietonalul va fi extins până la intersecţia cu strada 14 Decembrie (la Casa Modei) odată cu finalizarea amenajării esplanadei din faţa teatrului, respectiv la sfârşitul anului.

Preşedintele Alexe a precizat că licitaţia pentru atribuirea contractului de execuţie a lucrărilor de la Filarmonică ar putea fi lansată după şedinţele de plen din această lună de la Consiliul Judeţean şi Consiliul Local. El a spus că apelul de proiecte ar urma să fie deschis în iunie. „Termenul de execuţie va fi de 24 de luni”, a menţionat şeful CJ.

Amintim că cele două clădiri au fost preluate de CJ de la Episcopia Romano-Catolică în decembrie 2018, printr-un contract în care administraţia judeţului se angaja să înceapă lucrările de restaurare în decurs de trei ani. Perioada a fost prelungită în decembrie 2021 cu încă doi ani, timp în care a fost reactualizată documentaţia tehnică pentru intervenţia asupra acestui monument istoric.

CITESTE SI: Când va avea loc primul concert în sediul Filarmonicii restaurate?

La începutul anului trecut, într-o scrisoare deschisă, mai multe personalităţi ale vieţii culturale ieşene îndemnau conducerea Consiliului Judeţean să recurgă chiar şi la un împrumut pentru a demara lucrările.

Comentarii