Comunicat de presă

Pas procedural pentru o șansă istorică: un nou sediu pentru Opera Națională Română Iași! (P)

marți, 13 septembrie 2022, 10:02
2 MIN

Săptămâna trecută, dinspre Ministerul Culturii a venit o veste extrem de bună: obiective istorice de importanță națională vor fi reabilitate. Acest lucru se va întâmpla în urma unei finanțări consistente de 270 milioane de euro. Din această sumă, 216 milioane de euro vor fi dintr-un credit contractat la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE). Un pas procedural important s-a petrecut prin aprobarea, în cadrul ședinței de Guvern de acum câteva zile, a proiectului de lege privind acordul-cadru de împrumut dintre România şi BDCE.

Sunt două componente ale acestui acord-cadru:

1) reabilitarea de monumente istorice care vizează restaurarea în profunzime și

2) reabilitarea și construirea de clădiri cu destinație culturală.

În prima categorie, lista cuprinde următoarele obiective:

* Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti

* Teatrul Naţional şi Opera Română – Cluj-Napoca

* Vila „Florica” de la Ștefănești – jud. Argeș

* Conacul „Vârnav Liteanu” de la Liteni – jud. Suceava

* Vila „Ion I.C. Brătianu” din București, sediu al Serviciului Colecții Speciale al Bibliotecii Naționale a României

* Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989, Timișoara

În a doua categorie se află:

* Reabilitarea clădirii Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova

* Construirea unei noi săli de concerte în Iași, destinată Operei Naționale Române Iași

Pentru mine, ca senator ales în circumscripția Iași, certitudinea că există finanțare pentru construirea unui sediu nou destinat Operei Naționale Române reprezintă o veste extraordinară. Și un nou prilej pentru ca Iașul să-și reafirme și să-și consolideze statutul onorant de capitală culturală a României.

Ieșenii și iubitorii de cultură din întreaga Moldovă cunosc situația actuală: artiștii Operei și actorii Teatrului Național împart aceeași clădire. E drept, un edificiu istoric, impozant, inclus în topuri europene în ceea ce privește frumusețea arhitecturii, o adevărată bijuterie. Însă, acest spațiu nu poate găzdui la standarde înalte pregătirile, repetițiile și reprezentațiile celor două instituții de cultură-etalon. Trebuie ca fiecare, și Opera Națională Română Iași, și Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, să aibă propriul spațiu.

Zilele trecute a avut loc, în aer liber, deschiderea stagiunii 2022 – 2023 a Operei ieșene. Programarea acestui spectacol în aer liber, devenită tradiție în ultimii ani, reprezintă viziunea organizatorilor și semnifică faptul că aceștia doresc să se deschidă și să împărtășească „magia” către un public cât mai numeros.

Mi-aș dori ca peste câțiva ani, nu foarte mulți, deschiderea stagiunii să se petreacă în noul sediu al Operei pentru care acum există finanțare asigurată. Știu cât de mult s-a implicat Lucian Romașcanu, ministrul PSD al Culturii, pentru a menține acest obiectiv ieșean pe lista de investiții.

Tocmai de aceea sper, și acesta este un apel public adresat de la această tribună, ca șefii Primăriei Iași să găsească până la urmă un amplasament potrivit pentru această mult așteptată investiție în infrastructura culturală.” – senatorul Maricel Popa, președintele PSD Iași

Departamentul de comunicare al PSD Iași

Comentarii