Pași mici în recuperarea tezaurului BNR. Rusia nu a contestat protocoalele de predare- primire

marți, 07 iunie 2022, 14:57
1 MIN
 Pași mici în recuperarea tezaurului BNR. Rusia nu a contestat protocoalele de predare- primire

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, precizează că România a transmis Rusiei copii ale protocoalelor de predare- primire a tezaurului Băncii Naționale a României (monede, lingouri, arhiva, depozite), iar partea rusă nu a contestat autenticitatea documentelor.

Informația este furnizată într-un răspuns al lui Aurescu la o întrebare a deputatului neafiliat Bogdan-Alexandru Bola.

Protocoalele au fost semnate de reprezentanții ambelor părți, ele fiind înaintate de România în cadrul Comisiei comune româno- ruse special create pentru a soluționa această problemă. Comisia nu s-a mai întrunit din 2019.

„Partea rusă și-a asumat cervcetarea propriiloir arhive, pentru identificarea exemplarelor sale de pe aceste documente, dicuțiile urmând a continua”, mai precizează Aurescu. 

Un scurt istoric al situației tezaurului a fost prezentat de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cu ocazia lansării volumului „Destinul tezaurului românesc. Argumente din arhivele ruse”:

– “În 1916, în decembrie, 1738 casete cu aur al Băncii Naţionale, în valoare de 314.580.456,84 milioane lei, şi 2 casete cu bijuteriile Reginei Maria, în valoare declarată de 7 milioane lei, au fost încărcate într-un tren cu destinaţia Moscova, unde au fost depuse în tezaurul Băncii de Stat a Rusiei, aflat în „Sala armelor”, de la Kremlin. Valoarea întregului depozit făcut la Moscova pe numele BNR era de 321.580.456 lei aur.

Mai mult, pe newsweek

Comentarii