Patriarhul Daniel împlineşte astăzi vârsta de 72 de ani. La multi ani!

sâmbătă, 22 iulie 2023, 12:14
3 MIN
 Patriarhul Daniel împlineşte astăzi vârsta de 72 de ani. La multi ani!

Patriarhul Daniel împlineşte astăzi vârsta de 72 de ani. Cu această ocazie, Paul Palencsar, un fost discipol al său a publicat pe Facebook o serie de amintiri despre înaltul prelat. Mai jos, redăm textul integral.

“Patriarhul Daniel împlineşte azi 72 de ani. Îi urez "La Mulţi Ani", cu sănătate şi mântuire. Părintele patriarh Daniel a fost şi profesorul meu, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi. Era mitropolitul Moldovei şi preda Dogmatică şi Pastorală. Aşteptam cursul său cu nemimată bucurie. Ne relaxam, şi noi şi el. Pentru două ore, el uita de apăsătoarele îndatoriri de mitropolit, iar noi descopeream omul din spatele protocolului. Umorul fin, conexiunile ideatice spectaculoase pe care ni le propunea, cultura sa, toate astea ne dezvăluiau un intelectual enciclopedic.

Vezi aici o serie de imagini inedite cu Patriarhul Daniel 

La absolvirea Facultăţii de Teologie, actualul patriarh Daniel ne-a invitat pe toţi la Durău. Eram 120 de absolvenţi. Ţin minte, cu el alături, am aprins un mare foc de tabără, am mâncat ceva, am băut un pahar cu bere şi am depănat amintiri din studenţie. Pur şi simplu, nu simţeai că alături e mitropolitul. Ştia să nu te strivească. Cerul nocturn ţinea o lună mare, care se strecura printre fuioarele de nori. Priveam pălălaia de foc ce muşca cu lăcomie din bradul sacrificat şi ne gândeam la viitor. Aşa s-a încheiat Facultatea pentru promoţia mea. La Mulţi Ani, Părinte Patriarh Daniel!”, scrie pe contul său de socializare Paul Palencsar

Scurt istoric:

Dan Ilie Ciobotea s-a născut la data de 22 iulie 1951 în satul Dobreşti din comuna Bara (judeţul Timiş). Şcoala primară a urmat-o în satul natal (1958-1962), Dobreşti, iar gimnaziul în localitatea Lăpuşnic (1962-1966), judeţul Timiş. În anul 1966 a început cursurile liceale în oraşul Buziaş, pe care le-a continuat în municipiul Lugoj la Liceul "Coriolan Brediceanu" (1967-1970).

S-a înscris ca student la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1970-1974), unde a obţinut diploma de licenţă în teologie (Noul Testament). În perioada anilor 1974-1976 a frecventat cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti. Şi-a continuat studiile în străinătate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestantă a Universităţii de Ştiinţe Umane din Strasbourg (Franţa) şi doi ani la Facultatea de Teologie Catolică a Universităţii Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau (Germania).

La data de 15 iunie 1979 şi-a susţinut teza de doctorat la Facultatea de Teologie Protestantă din Strasbourg.

Din anul 1980 a activat ca lector la Institutul Ecumenic de la Bossey – Elveţia (în perioada 1986-1988 fiind şi director adjunct), fiind şi profesor asociat la Geneva şi Fribourg (Elveţia).

La 6 august 1987 a intrat în viaţa monahală la Mănăstirea Sihăstria cu numele Daniel, avându-l ca naş de călugărie pe arhimandritul Cleopa Ilie. Cu această ocazie, a fost hirotonit ieromonah.

La 1 martie 1990 a fost ales, la propunerea IPS Mitropolit Nicolae Corneanu, în rangul de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, cu titlul “Lugojanul", fiind hirotonit întru arhiereu în Catedrala Ortodoxă din Timişoara la 4 martie 1990.

La 7 iunie 1990 a fost ales, iar la 1 iulie 1990 înscăunat ca arhiepiscop al Iaşilor şi mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

 

 

 

Comentarii