Pe când şi la noi? Noua Zeelandă a interzis folosirea limbajului de lemn în documentele oficiale

joi, 20 octombrie 2022, 13:31
2 MIN
 Pe când şi la noi? Noua Zeelandă a interzis folosirea limbajului de lemn în documentele oficiale

Noua Zeelandă a interzis folosirea limbajului birocratic stufos în documentele elaborate de toate autorităţile publice, anunţă The Guardian.

„Legea Limbajului Simplu” a fost adoptată de parlamentul de la Wellington miercuri seara în a treia lectură, aceasta stipulând că oficialii trebuie să folosească limbaj simplu, uşor de înţeles atunci când comunică cu publicul.

Guvernul afirmă că adoptarea proiectului legislativ va crea o democraţie mai incluzivă, în special pentru persoanele care nu vorbesc limba engleză ca limbă nativă, persoanele cu dizabilităţi şi cele cu niveluri de educaţie scăzute. „Multe din informaţiile pe care noi le primim ca membri ai publicului din partea departamentelor guvernamentale folosesc un limbaj complicat, jargou şi acronime inutile. Aceasta este o schimbare de bun simţ care va uşura interacţiunile neozeelandezilor cu sectorul public”, afirmă iniţiatoarea legii, deputata laburistă Nelson Rachel Boyack.

Ea a precizat că proiectul a fost inspirat de o lege similară adoptată de Congresul american în 2010 care cere guvernului federal de la Washington ca documentele sale să fie redactate într-o manieră „clară, concisă şi bine organizată”.

Nu toată lumea a fost însă convinsă de măsură, opoziţia promiţând că va anula prevederile legii dacă va câştiga alegerile de anul viitor.

Simeon Brown, un deputat al Partidului Naţional, o formaţiune de centru-dreapta, a afirmat miercuri că proiectul legislativ a fost „o soluţie care căuta o problemă” şi că doar va crea noi straturi de birocraţie sub forma unor ofiţeri care să verifice limbajul.

 

Comentarii