Pe decembrie nu sunt bani nici de salarii la CJAS. Se așteaptă rectificarea bugetară

vineri, 08 noiembrie 2019, 02:56
3 MIN
 Pe decembrie nu sunt bani nici de salarii la CJAS. Se așteaptă rectificarea bugetară

Premierul Ludovic Orban a anunţat ieri că nu sunt bani suficienţi pentru a încheia anul, nici pentru salariile din domeniu, nici pentru programele de sănătate. Declaraţia sa a generat un val de reacţii.

La Iaşi, reprezentaţii Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate au recunoscut că mai există bani doar pentru luna noiembrie. Toată lumea medicală speră însă într-o minune, care se numeşte rectificarea bugetară. Programele naţionale îi vizează în special pe bolnavii cronici. Este vorba despre boli grave, de la cele oncologice până la bolile rare, pacienţi pentru tra­ta­mentul cărora Ministerul Să­nătăţii alocă anual anumite su­me de bani, bani care se pare că nu se mai regăsesc în acest moment în buget.

Conform bu­getului pentru 2019 al judeţului Iaşi, Casa Asigurărilor de Sănă­tate are acoperite toate cheltuielile doar până la sfârşitul lunii noiembrie. După noiembrie, urmează aşteptarea rectificării bugetare. „Pentru luna decembrie s-au făcut solicitările suplimentare şi aşteptăm legea de rectificare bugetară pentru suplimentarea creditelor de angajament şi a celor bugetare. Pentru moment nu sunt probleme de finanţare, şi sunt sigur că deficiful va fi acoperit la nivelul solicitărilor, pentru că domeniul sănătăţii este vital“, a declarat Radu Ţibichi, preşedintele CJAS Iaşi.

Acesta a adăugat că are speranţe că Iaşul va primi suma solicitată pentru rectificare, aşa cum a primit-o până acum în fiecare an. „Este un lucru cunoscut că bugetarea anuală nu se face pentru un an întreg. De obicei, se bugetează trimestrele I-III, iar pentru trimestrul IV se aşteaptă legile de rectificare. În situaţia noastră, bugetul pe care l-am avut iniţial l-am avut pentru acoperirea inclusiv a două luni din trimestrul III, iar pentru luna decembrie am solicitat aproximativ 300 de milioane de lei, sume care acoperă toate serviciile, inclusiv cele spitaliceşti şi, bineînţeles, plata indemnizaţiilor concediilor medicale“.

Fostul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat pentru presa centrală că bugetul din sănătate este estimativ, şi că foarte multe lucruri se reglează în trimestrul al patrulea, nefiind motive de panică: „Sunt foarte multe lucruri care se reglează în trimestrul IV al fiecărui an. Şi asta se întâmplă de 10-15 ani. De aici şi până la a induce panică şi a spune că lucrurile sunt dezastruoase mi se pare foarte departe“.

Şi reprezentanţii „Sanitas“ consideră că declaraţiile atât ale primului ministru Ludovic Orban, cât şi ale ministrului Sănătăţii, Victor Costache, sunt spuse într-un anumit context politic. „Sigur, eu nu aş exclude declaraţia domnului ministru Victor Costache în contextul politic făcut. Totuşi, suntem cu două zile înainte de un tur de alegeri prizidenţiale în care lupta politică cu siguranţă îşi pune amprenta şi asupra acestor afirmaţii“, a declarat Iulian Cozianu, liderul „Sanitas“ Iaşi.

Precizăm că, după declaraţiile făcute de cei doi demnitari, premierul Orban şi ministru Costache, au fost chemaţi la Palatul Cotroceni pentru discuţii.

Comentarii