În vremuri de criză, universităţile ieşene obţin performanţe importante

Peste 7 milioane lei atrase de universităţile din Iaşi pe proiecte de dezvoltare internaţională

vineri, 27 martie 2020, 02:50
2 MIN
 Peste 7 milioane lei atrase de universităţile din Iaşi pe proiecte de dezvoltare internaţională

Toate cele cinci universităţi de stat din Iaşi au primit aprobare pentru a derula câte şase proiecte finanţate de statul român prin Fondul de Dezvoltare Instituţională. Este cel mai mare număr de proiecte finanţat până astăzi pe centrul academic din Iaşi şi, deşi nu avem sumele decât de la două universităţi din Iaşi, se anunţă a fi şi cea mai mare finanţare, estimative fiind de cel puţin 7 milioane de lei pentru cele 30 de proiecte. Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” este instituţia de învăţământ din ţară cea mai performantă în acastă competiţie.

În mod concret, patru dintre cele şase proiecte ale TUIASI au fost desemnate ca fiind cele mai performante din ţară, în total obţinând aproximativ 2,1 milioane lei în cadrul competiţiei toate pentru cele şase proiecte. Practic, TUIASI a primit finanţare pentru toate cele şase categorii ale competiţiei, iar cele mai mari punctaje din ţară au fost obţinute la domeniile 1 şi 3, care vizează „creşterea echităţii sociale, în vederea incluziunii sociale şi sporirea accesului la învăţământul superior, corelarea ofertei educaţionale cu cererea pieţei muncii (inclusiv cele privitoare la consilierea şi orientarea în carieră)”, respective „asigurarea funcţionării în bune condiţii a grădinilor botanice universitare, a staţiunilor didactice, a bazelor de practică şi a altor infrastructuri de susţinere a activităţilor didactice din cadrul universităţilor”.

„Faptul că am reuşit ca în cadrul a patru domenii să fim pe podium, la două fiind primii, reprezintă o performanţă unică. În acest an, cu ajutorul fondurilor câştigate, vom dezvolta proiectele anterioare, proiecte de succes, după cum s-a văzut”, a declarat rectorul Dan Caşcaval. La Universitatea „Al.I. Cuza” a fost atrasă anul acesta o sumă de peste 2 milioane lei, cea mai mare de până acum. „Universitatea noastră rămâne consecventă în valorificarea tuturor oportunităţilor de finanţare pentru implementarea de proiecte care să creeze valoare adăugată în comunitatea academică. Ne bucurăm că toate cele şase proiecte depuse au fost aprobate şi că suma obţinută de UAIC creşte de la un an la altul”, a declarat rectorul Tudorel Toader. În cadrul competiţiei din acest an a FDI au fost depuse 263 de proiecte pentru toate cele şase domenii de către universităţi de stat din România. (A. MIHAI, C. HOPULELE)

Comentarii