De Business

Punem punctul pe știi

Plafon nou pentru medicamentele compensate 90%

marți, 04 ianuarie 2022, 10:39
2 MIN
 Plafon nou pentru medicamentele compensate 90%

Modificarea este determinată de creşterea valorii punctului de pensie. Practic, beneficiarii sunt aceiaşi.
 

Începând de la 1 ianuarie 2022, beneficiază de medicamente cu compensare 90% pensionarii ale căror venituri din pensii şi indemnizaţii sociale nu depăşesc 1.429 de lei/lună, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri.

„Până la această dată, plafonul de compensare cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor era de 1.299 de lei/lună. Modificarea apare ca urmare a creşterii cu 10% a valorii punctului de pensie începând cu 1 ianuarie 2022. Astfel, începând cu noul an, plafonul devine 1.429 de lei/luna inclusiv” – explică ec. Angela Cosma, director general al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Arad.

În ceea ce priveşte ajutorul financiar acordat pensionarilor în luna ianuarie a anului 2022, acesta nu este considerat venit din pensie sau din indemnizaţie socială, acesta suportându-se de la bugetul de stat. El nu va fi luat în calcul la stabilirea plafonului de 1.429 de lei/lună până la care se pot prescrie medicamente compensate cu 90%.

Acces crescut

Programul de compensare cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor are ca scop creşterea accesului la medicamente al pensionarilor cu venituri mici şi este susţinut din Fondul Naţional al Asigurărilor Sociale de Sănătate în proporţie de 50% şi 40% de la bugetul de stat, prin Ministerul Sănătăţii.

„Pentru realizarea acestui program, Casa de Asigurări de Sănătate Arad are încheiate contracte cu medicii de familie care prescriu medicamentele şi cu farmaciile care le eliberează. Lista medicilor de familie şi a farmaciilor care au contracte cu CAS Arad se găseşte pe site-ul www.casan.ro/casar” – conchide directoarea Angela Cosma.

Comentarii