Plan de ajutorare a mamelor minore din judeţ, pus la cale de un ONG

marți, 07 decembrie 2021, 23:53
2 MIN
 Plan de ajutorare a mamelor minore din judeţ, pus la cale de un ONG

Asociaţia SAMAS şi UNICEF au desfăşurat un proiect – „Educaţie şi sprijin pentru părinţii adolescenţi şi tineri”, în cadrul căruia s-a desfăşurat un focus grup la care au luat parte medici, specialişti din domeniul asistenţei sociale, mediatori şi reprezentanţi ai ONG-urilor din Iaşi. 

Premisa de desfăşurare a proiectului a fost că în 2020, în Iaşi, din cele 8.772 de naşteri, în 657 de cazuri mamele au avut sub 19 ani, iar 14 au avut mai puţin de 15 ani, conform datelor existente la nivelul Institutului Naţional de Statistică. Proiectul desfăşurat vizează îmbunătăţirea stării de sănătate şi a vieţii tinerilor părinţi, cât şi a bebeluşilor lor, prin sprijin şi educaţie pentru adolescente însărcinate şi/sau mame cu copii în vârstă de 0-18 luni şi partenerii lor (tineri taţi, sub 25 de ani). „Focus grupul din judeţul Iaşi a fost unul dintr-o serie de cinci astfel de evenimente organizate în proiect în cinci judeţe din ţară cu număr ridicat de mame adolescente şi părinţi tineri: Iaşi, Mureş, Dolj, Bacău şi Braşov. De asemenea, în cadrul proiectului, la nivel naţional, 1.700 de asistenţi medicale comunitari vor beneficia de formare medicală continuă privind nutriţia şi îngrijirea bebeluşului şi a copilului mic, pentru a putea sprijini, la rândul lor, 10.200 de tineri părinţi”, au transmis organizatorii.

Proiectul inventariază şi iniţiativele locale cu privire la mamele adolescente şi tinerii părinţi, desfăşurate în perioada 2018 – 2021. „Fenomenul mamelor adolescente şi realitatea cu care se confruntă ele sunt probleme nerezolvate de ani buni. Lipsa de informare a tinerelor, slaba colaborare a profesioniştilor din domeniul sănătăţii şi cei care activează în domeniul asistenţei sociale fac ca România să rămână plasată în topul ţărilor cu mame adolescente”, a precizat Sînziana Ioniţă-Ciurez, director executiv al Asociaţiei SAMAS. 

Comentarii