PNL e pe mâini bune

joi, 07 aprilie 2022, 01:50
3 MIN
 PNL e pe mâini bune

Câtă vreme ne vom începe săptămâna cu ştiri despre liberali încătuşaţi, inculpaţi sau condamnaţi pentru corupţie, n-ar trebui să intrăm în panică. Atâta timp cât procurorilor li se permite să intre cu câtuşe în birourile PNL, Partidul Naţional Liberal e pe mâini bune.

Duminică, Gheorghe Flutur a devenit a preşedintele interimar al PNL. Va conduce partidul timp de o săptămână, până pe 10 aprilie, când trebuie să i-l predea, formal, în gestiune, premierului Nicolae Ciucă. Luni, liberalul Cristinel Silviu Creţu, mâna dreaptă a lui Flutur la CJ Suceava, a fost prins în flagrant când încasa 40.000 de euro şpagă în incinta Consiliului Judeţean. Procurorii DNA au informaţii că liberalul a mai primit alţi 40.000 de euro de la acelaşi om de afaceri în decembrie 2020. Tot luni, jurnalista Emilia Şercan a acuzat o acţiune de intimidare, hărţuire şi discreditare împotriva sa, care nu ar fi fost posibilă fără o orchestrare sau, cel puţin, o complicitate din partea unor instituţii de forţă ale statului. Probele invocate de ziaristă sunt de necontestat. Operaţiunea de kompromat a fost lansată la câteva ore după ce jurnalista a dezvăluit că cel care urmează să preia pe 10 aprilie şefia PNL şi-a plagiat teza de doctorat. Marţi, nume importante din societatea civilă şi-au exprimat solidaritatea cu Emilia Şercan, iar Parchetul General a venit cu primele precizări publice despre stadiul dosarului. Tot marţi, Spitalul Judeţean Suceava, singura realizarea cu care se poate mândri Flutur în cele două decenii de când controlează judeţul, a rămas fără toţi cei patru autopsieri. Au fost trimişi în judecată pentru că jefuiau trupurile lăsate la morgă şi cereau mită de la familii pentru îmbălsămare.

Singura legătură între aceste trei cazuri instrumentate de procurori este combinaţia de galben cu albastru a dosarelor. PNL are preşedintele ţării, premierul, majoritate negociată în parlament, judeţe şi municipii mari pe care le conduce, dar constată că e la fel de vulnerabil în faţa justiţiei ca orice alt partid. Sigur, putem presupune că Flutur s-a supărat pe Creţu că nu a împărţit cu el şpaga, pe autopsieri că n-au cotizat la partid sau că procurorii vor îngropa dosarul Emiliei Şercan ori, în cel mai bun caz, îl vor scoate vinovat de acarul Păun, nu pe Ciucă sau pe ministrul Bode de la Interne. Dar aceste trei cazuri au caracter exemplificativ, capătă o relevanţă simbolică pentru că apar în săptămâna transferului de putere din PNL. În fapt, la parchetele şi instanţele din România sunt munţi de dosare ştanţate cu o „săgeată” pe fond galben-albastru. Numai cu filele din dosarele lui Chirica puse cap la cap, adunate după ce primarul a trecut la PNL, Iaşul s-ar „rebrandui” ca oraş al celor opt coline.

Ludovic Orban şi Florin Cîţu nu au reuşit să livreze baronilor PNL impunitatea pe care aceştia o aşteaptă de când au preluat guvernarea în 2020. S-au debarasat rapid de ghimpele USR, s-au aliat cu fraţii penali din PSD, dar rezultatele întârzie să apară. Duminică, 10 aprilie, încearcă să transmită un nou mesaj justiţiei, fluturând un general-marionetă ca sperietoare de ciori, poate-poate se vor găsi magistraţi intimidaţi de o potenţială militarizare a statului. Rămâne de văzut. Câtă vreme ne vom începe săptămâna cu ştiri despre liberali încătuşaţi, inculpaţi sau condamnaţi pentru corupţie, n-ar trebui să intrăm în panică. Atâta timp cât procurorilor li se permite să intre cu câtuşe în birourile PNL, Partidul Naţional Liberal e pe mâini bune.

Comentarii