De Business

Punem punctul pe știi

Poate agentul de pază să te percheziţioneze în geantă când ieşi din magazin?

luni, 19 februarie 2024, 17:11
2 MIN
 Poate agentul de pază să te percheziţioneze în geantă când ieşi din magazin?

Deseori se întâmplă să se alarmeze sistemul antifurt de la vreun magazin când clienţii intră sau ies din acesta. Imediat un agent de pază apare şi îţi cere să arăţi tot ce ai prin geantă sau buzunare. Este legal să facă acest lucru? Este imposibil ca atunci când mergi la cumpărărturi într-un centru comercial să nu auzi măcar o dată alarma de la sistemul antifurt al vreunui magazin. Şi de cele mai multe ori nu este vorba despre vreo infracţiune. 

Însă agenţii de pază ajung imediat şi îi cer clientului să îi arate ce are în bagaje. Mulţi se supun alţii se revoltă şi spun că este exces de zel. 

O astfel de întrebare a stârnit un val de reacţii pe reţelele de socializare. Unii cred că agentul are dreptul să-i caute pe oameni în bagaje dacă sunt suspecţi. Alţii spun că nu este legal să facă acest lucru. ”Vă rog să-mi spuneţi, un agent de pază al unui magazin are dreptul să te oprească şi să îi arăţi ce ai în geantă?”

Foarte mulţi au reacţionat rapid. Au fost mulţi care au spus că, desigur, agentul de pază are tot dreptul să te percheziţioneze. 

Ce spune legea?

Însă legea spune altceva. Conform art 46 al legii 333/2003, personalul de pază este obligat să oprească şi să legitimeze persoanele despre care există date sau indicii că au săvârşit infracţiuni ori alte fapte ilicite în obiectivul păzit, pe cele care încalcă normele

 interne stabilite prin regulamentele proprii, iar în cazul infracţiunilor flagrante, să prindă şi să prezinte poliţiei pe făptuitor, să oprească şi să predea poliţiei bunurile ori valorile care fac obiectul infracţiunii sau al altor fapte ilicite, luând măsuri pentru conservarea ori paza lor, întocmind totodată un proces-verbal pentru luarea acestor măsuri. Procesul-verbal astfel întocmit constituie act de sesizare a organelor de urmărire penală.  Nu scrie nicăieri că acesta poate percheziţiona clientul.  Mai mult, agentul de pază care încalcă această lege poate fi sancţionat cu amendă de la 100 lei la 300 lei.

Vezi mai multe detalii pe newsweek.ro

 

Comentarii