Poli nu ştie să păstreze un avantaj

marți, 24 septembrie 2019, 01:43
5 MIN
 Poli nu ştie să păstreze  un avantaj

 

 Viitorul Constanţa – Politehnica Iaşi 2-1 (0-1), în etapa a X-a a Ligii I de fotbal.  Poli a condus la pauză, a dat două bare şi a avut superioritate numerică din minutul 55, dar a pierdut un meci pe care l-a avut în mână după ce a încasat două goluri pe final *

 

Viitorul: Căbuz – Boboc, Artean, Iacob, de Nooijer – Ciobanu (’59 – C. Matei), Achim, Houri, Casap (’59 – S. Filip) – Rivaldinho, Iancu (’65 – Ganea). Manager: Gheorghe Hagi.

Poli: Târnovanu – Gallego (’82- Cabral), Frăsinescu, Diallo, Radu – Mihalache – Platini, Passaglia, Loshaj, Horşia (’67 – Popadiuc) – Bălan (’85 – A. Cristea). Antrenor: Mihai Teja.

Cartonaşe galbene: de Nooijer (’23, ’54), Ganea (’82), Houri (’84) – Frăsinescu (’58), Loshaj (’60), Horşia (’65), Gallego (’76), Mihalache (’80), Passaglia (’81).

Eliminat: de Nooijer (’54).

Arbitri: Adrian Comănescu; Mircea Grigoriu, Alexandru Vodă.

 

0-1, min. 39: Bălan şutează prost de la marginea careului, Iacob îl loveşte apoi pe ieşean, când mingea era încă în teren, arbitrul acordă penalty, pe care Bălan îl transformă;

1-1, min. 80: Achim a transformat un penalty acordat după un duel între Radu şi Rivaldinho;

2-1, min. 90^1: Rivaldinho scapă singur cu portarul şi înscrie peste el.

 

Politehnica Iaşi a intrat aseară hotărâtă să şteargă impresia modestă lăsată în ultimele trei runde, în care a obţinut doar două puncte din meciurile disputate pe teren propriu cu adversari accesibili. Cu un presing avansat, Poli a creat probleme serioase crudei trupe constănţene, care mai are nevoie de timp pentru a face uitate recentele plecări ale unor piese esenţiale precum Ianis Hagi, Tudor Băluţă, Vînă ori Drăguş. Recuperând mingea repede în multe situaţii, având forţă mai mare la mijloc prin titularizarea lui Platini în locul unui jucător under 21, Poli a speculat faptul că gazdele au contat pe un cuplu de stoperi improvizat, în condiţiile absenţelor lui

Mladen, Ţîru şi Ghiţă, şi pe un fundaş stânga care nu ştie să se apere, de Nooijer, şi i-a dat serios de lucru lui Căbuz. Iaşul a şutat de nu mai puţin de şase ori pe poartă în prima repriză, adică de şase ori mai mult decât în meciul precedent, cu Hermannstadt! Tonul a fost dat de Platini, care a reluat slab în minutul 17, Horşia a trimis o lovitură de cap periculoasă, peste trei minute, Loshaj (’24) şi Mihalache (’31) şi-au încercat şi ei şansa înainte ca Bălan să deschidă scorul în minutul 39, Passaglia (’45) fiind şi el aproape de gol. Şi Viitorul a avut trei încercări cadrate, toate semnate de Iancu (’15, ’18 şi ’28), ultimele două, apărute după visări ale lui Gallego, fiind ocazii mari: Târnovanu a parat din poziţie unu la unu, iar Diallo a scos din careul mic, după ce portarul fusese bătut.

Politehnica nu s-a oprit la pauză. Moldovenii au început şi mai în forţă actul secund, când şi-au creat trei ocazii uriaşe: Platini a trimis în bară (’47), Bălan a fost la un pas să speculeze o bâlbă a lui Căbuz peste un minut, iar în minutul 55, la un minut după ce aerianul de Nooijer fusese eliminat, Loshaj a şutat din lovitură liberă iar portarul a deviat în bară.

Tot ce a fost bun până atunci s-a năruit apoi, când s-a confirmat că Poli nu ştie să gestioneze meciurile când conduce, recentele partide cu Chindia şi Gaz Metan, când Iaşul a condus de două ori cu 2-0 şi a remizat, în Copou, cu târgoviştenii şi a cedat la Mediaş revenind în memorie. Cu un om în plus, având culoare uriaşe în apărarea dobrogeană, Iaşul nu şi-a mai creat decât o ocazie clară până la final, Căbuz parând şutul lui Platini (’73). Mai mult, defensiva a cedat, după două navităţi uriaşe, speculate de Achim (’80) şi Rivaldinho, în prelungiri. Politehnica a risipit astfel incredibil un meci pe care l-a avut în mână şi rămâne fără succes de patru etape.

 

Cu selecţionerul în tribune

 

^ Bălan a executat de două ori penaltiul. Prima dată, ieşeanul a transformat, însă arbitrul a decis repetarea execuţiei deoarece Loshaj intrase în careu înainte de şutul atacantului ieşean. ^ Târnovanu a jucat pentru prima dată în acest sezon. Portarul, care a mai fost o singură dată rezervă în acest campionat, etapa trecută, a acoperit unul dintre cele două posturi under 21 cerute la start. ^ Cabral a debutat la Politehnica. ^ Iaşul a jucat în tricouri negre. ^ Rezerve neutilizate la Poli au fost Rusu, F. Cristea, Chelaru şi Bădic. ^ Gheorghe Hagi a fost eliminat direct, în minutul 84. ^ La partidă a asistat şi selecţionerul echipei naţionale de seniori, Cosmin Contra. ^ Astăzi, Poli va pleca la Mogoşoaia, unde se va antrena şi va sta peste noapte. Miercuri, Iaşul se va deplasa la Buzău, pentru partida de joi, cu Rapid Bucureşti, din XVI-imile Cupei României.

 

Declaraţiile tehnicienilor

Gheorghe Hagi: “Din ce am văzut în seara asta, a început războiul! Dar noi suntem gata de luptă! La golul lor s-a dat fault gratuit, nu ni s-au dat faulturi. Am câştigat pentru că am meritat, nu cum a spus antrenorul lor, că arbitrul ne-a împins. Arbitrul nu ne-a arătat respect. Mai mult, au început să mă mintă. Unul spunea că mă elimină pentru ceva, altul pentru altceva. Iaşul a avut 100 000 de ocazii. Noi am avut şi noroc. Să nu uităm că am jucat fără 4-5 jucători, cu mulţi tineri în apărare şi la mijloc. Dacă vom fi lăsaţi, ne batem în continuare”.

Mihai Teja: “Ne-am bătut singuri! Avem acest dar. Am condus cu 2-0 pe Chindia, am făcut egal. Am condus cu 2-0 pe Mediaş, am pierdut. Am condus acum, am avut om în plus şi am pierdut. N-am avut liniştea necesară să gestionăm avantajul şi superioritatea numerică. Nu e vina arbitrului că am pierdut, cea mai mare greşeală e a noastră, a mea şi a echipei. Nu înţeleg însă de ce după ce ne-a dat penalty şi a dictat o eliminare, a încercat să răstoarne situaţia, a început să-i bage în joc. A avut curaj, apoi, sub presiune, parcă abia aştepta să echilibreze, a dat faulturi, galbene. Păcat, tactic şi fizic am dominat, trebuia să avem 2 sau 3-0”.

Comentarii