Premieră la Teatrul Naţional dedicată Centenarului. Piesa se va juca duminică

vineri, 25 mai 2018, 01:56
2 MIN
 Premieră la Teatrul Naţional dedicată Centenarului. Piesa se va juca duminică

Teatrul Naţional din Iaşi a pregătit o premieră dedicată Centenarului Marii Uniri.

Piesa „Teatru de război“, care se va juca duminica aceasta, de la ora 19.00, în Sala Mare de spectacole, spune povestea unui oraş devenit capitală de război, în perioada refugiului dintre 1916 şi 1918. Spectacolul vorbeşte despre destinul trupei ieşene de teatru, trupă la care s-au alăturat artişti refugiaţi din teatrele din Bucureşti şi Craiova, despre marile evenimente politice care au avut loc în clădirea Teatrului Naţional, dar şi despre tragicul accident feroviar din acea perioadă, despre foamete şi tifos.

Scenariul spectacolului a fost realizat de Florin Lăzărescu, Lucian Dan Teodorovici şi Cristian Hadji-Culea, directorul Teatrului Naţional realizând şi regia. Decorul este realizat de Dragoş Buhagiar, costumele de Rodica Arghir, coregrafia de Attila Bordás, muzica deTibor Cári, partea video de Andrei Cozlac, iar documentarea textului de către Ioana Bujoreanu.

„Ca urmare a dezastrelor militare din 1916, a ocupării a trei sferturi din teritoriul României de către militarii Puterilor Centrale, Iaşii s-au pomenit transformaţi în capitală vremelnică, de facto, a cât mai rămăsese din ţară. Curtea Regală, Guvernul, Parlamentul au fost mutate la Iaşi. Teatrul Naţional s-a găsit în mijlocul acestor schimbări. În teatru jucau pe rând trupele Naţionalelor din Iaşi, Bucureşti şi Craiova, în teatru s-a mutat Parlamentul şi a ţinut şedinţele, în teatru cânta Enescu… Odată cu venirea a sute de mii de refugiaţi, a marilor unităţi româneşti şi ruseşti, oraşul s-a scufundat în nenorociri: foamete, frig, tifos. Miracolul e că în toată această cascadă de nenorociri apare, rodeşte şi se împlineşte Marea Unire a românilor din 1918. Speranţa trăieşte în oameni, se rosteşte în Parlament şi duce la construcţia noii Românii“, menţionează Cristian Hadji-Culea, directorul Teatrului Naţional din Iaşi.

Spectacolul a fost realizat cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi al Primăriei Iaşi, în cadrul Programului Centenar.

Comentarii