Preşedintele kazah, mesaj pentru Putin: Kazahstanul nu trebuie să servească pentru totdeauna şi să se plece la picioarele Rusiei

luni, 20 iunie 2022, 21:24
2 MIN
 Preşedintele kazah, mesaj pentru Putin: Kazahstanul nu trebuie să servească pentru totdeauna şi să se plece la picioarele Rusiei

Preşedintele kazah Kassim-Jomart Tokaiev a declarat, la televiziunea rusă de stat, că Rusia nu a salvat Kazahstanul în timpul revoltelor din luna ianuarie şi că ţara sa nu trebuie “să se plece la picioarele” Kremlinului.

Liderul kazah a mai afirmat că Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), şi nu Rusia, a trimis un contingent limitat în Kazahstan pentru a ajuta la calmarea revoltelor respective.

“Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, CSTO s-a manifestat prin trimiterea unui contingent limitat în Kazahstan. Aş dori să subliniez, nu Rusia, ci CSTO. În Rusia, unii oameni denaturează întreaga situaţie, susţinând că Rusia a salvat Kazahstanul, iar acum Kazahstanul trebuie să servească pentru totdeauna şi să se plece la picioarele Rusiei. Eu cred că acesta este un raţionament complet nejustificat. Este vorba de CSTO, unde Kazahstanul este un participant activ.

Mai mult, încă de la început am convenit că acest contingent nu va participa la operaţiuni militare. Într-adevăr, contingentul CSTO nu a tras niciun foc de armă şi nu a stat aici mai mult de 10 zile. Adică, a fost o demonstraţie a unităţii noastre în acea situaţie foarte dificilă”, a precizat Tokaiev în interviu, citat de Kaztag.kz.

Totodată, preşedintele kazah a mai afirmat că ţara sa nu intenţionează să încalce sancţiunile occidentale impuse Rusiei din cauza invaziei acesteia în Ucraina.

Revoltele din ianuarie au început în momentul în care mii de manifestanţi au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva creşterii preţurilor la gaze în naţiunea din Asia Centrală. Tokaiev a declarat atunci stare de urgenţă în vestul ţării şi în Almaty.

La scurt timp, protestele au luat o turnură violentă, iar preşedintele Tokaiev a cerut ajutorul CSTO pentru a înăbuşi protestele din întreaga ţară, despre care a spus că sunt conduse de “bande teroriste”.

Comentarii