Un vehicul năstrușnic, care promite o revoluție

Prima mașină electrică cu autonomie de 1600 de km! – video

duminică, 22 octombrie 2023, 01:00
3 MIN
 Prima mașină electrică cu autonomie de 1600 de km! – video

Mai mult – dacă faci zilnic mai puțin de 65 km, nici măcar nu trebuie să o mai încarci, pentru că are panouri fotovoltaice care încarcă bateriile în fiecare oră cu echivalentul de energie necesar pentru a parcurge 8 km.

Cea mai mare problemă a posesorilor de mașini electrice este autonomia scăzută și timpul relativ mare de încărcare. Iată că o companie americană a reușit să rezolve aceste această problemă și se pregătește să scoată pe piață Aptera, primul model electric care are o autonomie de 1600 de km la o singură încărcare a bateriei! (de 10 ori mai mult decât o Dacia Spring). În plus mașina are și panouri solare, care încarcă bateriile, atât când mașina e parcată, dar și când este în mers. Panourile fotovoltaice încarcă bateria în fiecare oră cu echivalentul de energie necesară pentru a parcurge 8 km. Dacă distanța pe care o parcurgi zilnic nu depășește 65 de km, atunci nu ai nevoie să mai încarci niciodată mașina. Iar când ai de făcut un drum lung, cu o singură încărcare obții o autonomie de 1600 de km, mult mai mult decât poate conduce cineva într-o singură zi.

Deși are un aspect foarte futurist, mai degrabă de prototip decât de mașină normală, Aptera este gata de intrarea în producție și are deja 40000 de precomenzi. Prețurile încep de la 25.000 $ (există mai multe versiuni, în funcție de autonomie)

Desigur, când o vezi prima oară ai putea să-ți pui întrebări de genul ”este sigură în cazul unui accident?”. Ei bine Aptera, a fost testată la impact și a obținut rating-uri foarte bune – caroserie este așezat pe un șasiu separat, foarte rezistent, iar caroseria însăși este făcută din carbon, mai rezistent decât oțelul.

Aptera este o mașină care a mizat totul pe maximizarea eficienței – de exemplu, grație formei caroseriei, are cel mai bun coeficient de aerodinamicitate din industria auto – numai 0,13. Și să nu credeți că este înceată, accelerează de la 0 la 100 kmh în 4 secunde și într-o întrecere pe un circuit a bătut o Tesla model 3. Un alt lucru interesant este faptul că Aptera are tracțiune pe toate cele trei roți, deci este prima mașină 3×3 de pe piață.

Băieții de la celebrul canal YouTube Donut, specializat în mașini (iar realizatorii sunt foarte nonconformiști și extrem de critici), au avut pentru această mașină numai cuvinte de laudă. Mai jos puteți vedea un video cu test-drive-ul lor. La sfârșitul la sfârșitul clipului au declarat că dacă ar fi să aleagă între o Tesla model 3 și această nouă mașină, ar alege Aptera. 

 

 

Dezavantajul acestei mașini este faptul că are doar două locuri, dar pentru cei care își fac zilnic drumul la serviciu o asemenea mașină este absolut ideală. Doar că trebuie să țină minte atunci când ajung la serviciu să o parchezi într-un loc unde permanent însorit.

 

Perfectă și pentru campare – Se poate instala un cort special, care îi vine ca o mănușă. Iar un alt avantaj e faptul că ursul probabil n-ar avea curajul să se apropie de o asemenea ciudățenie.

 

Comentarii