Primăria vrea să planteze arbori pe malurile Bahluiului. Acţiunea va începe din toamna acestui an

sâmbătă, 07 mai 2022, 01:50
2 MIN
 Primăria vrea să planteze arbori pe malurile Bahluiului. Acţiunea va începe din toamna acestui an

Autorităţile locale vor să planteze arbori şi arbuşti pe malurile râului Bahlui. Acest lucru va fi posibil după ce Consiliul Local (CL) va aproba încheierea unui protocol între Primărie şi Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad. Între cele două instituţii a existat deja o corespondenţă care a dus la ideea semnării unui acord. 

Potrivit protocolului, ABA Prut-Bârlad va pune la dispoziţia Primăriei albia râului, iar municipalitatea, prin Servicii Publice, va planta arbori din speciile Mesteacăn, Salcie, Arţar roşu şi Mălin, precum şi arbuşti din speciile Derainul alb (Cornus alba), Kalina (Viburnum) şi Ienupăr (Juniperus). În campania de plantare, Primăria va fi sprijinită de specialişti ai Universităţii de Ştiinţele Vieţii (USV).

„Este o iniţiativă mai veche a noastră, solicitată şi de mulţi cetăţeni ai municipiului Iaşi, care ar avea darul de a pune mai bine în valoare potenţialul turistic şi estetic al albiilor râurilor, în special Bahlui, dar şi, mai ales, de a spori suprafaţa spaţiilor verzi, de a reduce poluarea şi de a creşte calitatea aerului”, a comentat primarul Mihai Chirica.

La rândul lui, viceprimarul Daniel Juravle a declarat că plantările vor fi făcute pe porţiunea dintre Podul de Piatră şi Podul Sf. Ioan. „Un proiect care va prinde viaţa începând cu toamna acestui an şi care reprezintă începutul transformării unei zone cu potenţial turistic şi chiar economic”, a spus viceprimarul. În proiect este implicată şi USV Iaşi în baza unui acord cu Primăria Iaşi în 2020 prin intermediul căruia oferă municipalităţii expertiză pentru starea de sănătate a plantelor din zonele verzi, monitorizarea calităţii mediului urban, prin analize de sol, plantă, aer şi apă, consultaţii şi intervenţii clinice în domeniul sanitar veterinar şi elaborarea de planuri de arhitectură peisageră. Municipalitatea vrea să facă plantări pe maluri, dar şi alte lucrări de amenajare necesare.

 

 

Comentarii