De Business

Punem punctul pe știi

Primul hackathon organizat de comunitatea de inteligență artificială din Iași – IAȘI AI

marți, 23 mai 2023, 14:14
3 MIN
 Primul hackathon organizat de comunitatea de inteligență artificială din Iași – IAȘI AI

Primul hackathon organizat de comunitatea de inteligență artificială din Iași – IAȘI AI pe teme de digitalizare s-a încheiat. 

Evenimentul s-a desfășurat sâmbăta trecută, în sala „Vasile Pogor" din cadrul Primăriei Municipiului Iași, echipele participante venind cu idei de soluții tehnice pe trei teme propuse de parteneri:

1. promovarea și stimularea transportului public prin gamificare

2. poluarea fonică și protecția cetățenilor

3. sistem inteligent de reducere a congestionării intersecțiilor

Transport Iași, Team FZ, Gabriel A. și Trac Ninjas sunt câștigătorii Digitize Iași Hackathon, organizat în parteneriat cu companiile Levi9 IT Services, Ness Digital Engineering și Feel IT Services, cu susținerea Primăriei Iași și implicare din partea ASII (Asociația Studenților Informaticieni Ieșeni). Eugen Bușoiu, fondatorul IAȘI AI, a sintetizat pentru „Ziarul de Iași” evenimentul: „Ca temă principală, împreună cu partenerii noștri am ales să mergem pe zona de digitalizare, participanții rezolvând probleme ce țin de poluare fonică, aglomerația din intersecții sau promovarea utilizării transportului public printr-un sistem de recompensare cu puncte, ce ulterior ar putea fi transformate în diverse beneficii pentru călători. În cadrul evenimentului, participanții au propus idei inovatoare folosind open data, senzori sau algoritmi de inteligență artificială. În perioada următoare, în funcție și de dorința și disponibilitatea acestora, vom identifica împreună următorii pași pentru a transforma ideile propuse în soluții pentru ieșeni.”

Pentru prima temă au fost două echipe participante, Transport Iași și Team FZ, care au ieșit la egalitate și au împărțit premiul de 500 de euro oferit de compania Levi9 IT Services

La cea de-a 2-a temă, propusă de compania Feel IT Services, Gabriel A. a venit cu o soluție de măsurare a poluării fonice folosind dispozitivele mobile, datele generate fiind transmise către un server, responsabil de stocarea și crearea unor alerte de raportare către autorități în funcție de nivelul de poluare fonică măsurat.

Pentru ultima temă, propusă de compania Ness Digital Engineering, echipa câștigătoare Trac Ninjas a propus o soluție de optimizare a timpilor petrecuți într-o intersecție, atât pentru pietoni, cât și pentru autoturisme, folosindu-se algoritmi de stabilire a debitului de mașini ce pot trece printr-o intersecție într-un anumit interval de timp.

Evenimentul a reunit peste 30 de participanți, voluntari, mentori, experți tehnici și membri ai juriului. Ideile prezentate de echipele participante au fost evaluate după criterii de scalabilitate, inovare, costuri de implementare și fezabilitate, juriul fiind format din cinci membri: Cătălin Boghiu, director executiv al Direcției de Transformare Digitală – Primăria Municipiului Iași, Gabriel Marchidan, CTO – Feel IT Services, Andrei Ghiuță, senior engineering manager – Ness Digital Engineering, Alexandrina Dinga, președinte al Asociației CIVICA și Cătălin Nicoară, consilier în cadrul Consiliului Județean.

„Evenimentul Digitize Iași Hackathon a fost un prim pas în a aduce împreună oameni pasionați care doresc să se implice în a găsi soluții pentru unele dintre problemele actuale. În funcție de disponibilitatea participanților, a partenerilor și cu susținerea autorităților, vom continua să colaborăm în cadrul comunității IAȘI AI pentru a duce ideile propuse în cadrul hackathon-ului la următorul nivel, de a le transforma în soluții viabile pentru ieșeni”, au precizat organizatorii evenimentului.

Comentarii