Program de supraînălţare a trecerilor de pietoni. Primăria cedează în faţa presiunilor societăţii civile locale. Care vor fi primele treceri peste nivel

luni, 29 august 2022, 01:50
2 MIN
 Program de supraînălţare a trecerilor de pietoni. Primăria cedează în faţa presiunilor societăţii civile locale. Care vor fi primele treceri peste nivel

Societatea civilă a determinat Primăria Iaşi să înceapă un program de supraînălţare a trecerilor de pietoni. Deocamdată, un prim proiect pilot va fi pe str. Ion Creangă, în zona Şcolii Gimnaziale B.P. Haşdeu. 

În schimb, printr-o decizie care va fi adoptată poimâine de consilierii locali, va fi constituit cadrul pentru adoptarea unor „măsuri de calmare a traficului”, între care se numără şi supraînălţare de treceri de pietoni. Demersul municipalităţii vine în contextul solicitărilor venite din partea societăţii civile, respectiv Alianţa pentru Promovarea Transportului Alternativ (APTA).

În ultima adresă trimisă la Primărie, de la mijlocul lunii august, APTA arată că supraînălţarea trecerilor de pietoni s-a dovedit a fi o măsură eficientă pentru calmarea traficului şi creşterea siguranţei pietonilor în Bucureşti, Galaţi, Piatra Neamţ, Piteşti, Ploieşti, Arad, Turda etc., precum şi în oraşe din ţări europene.

„Având în vedere nevoia de prevenire a accidentelor şi luând în considerare faptul că pietonii sunt mai vulnerabili în faţa şoferilor imprudenţi, rolul trecerilor supraînălţate este esenţial”, se precizează în adresa APTA. Potrivit organizaţiei, dacă trecerile sunt semnalizate corect şi este respectată viteza legală de circulaţie, acestea nu prezintă riscul de a deveni „trambuline” pentru şoferi.

„În schimb, au potenţialul de a creşte considerabil siguranţa pietonilor. În plus, caracterul permanent al trecerilor de pietoni supraînălţate va genera şi o schimbare de conduită în trafic, sporind atenţia şoferilor cu precădere pe segmentele de carosabil aflate în proximitatea instituţiilor de învăţământ”, se mai arată în adresa semnată de Alex Luchici, preşedinte APTA Iaşi.

Organizaţia propune Primăriei, pentru început, treceri supraînălţate în zona următoarelor unităţi de învăţământ: Şcoala „B.P. Haşdeu”, Colegiul „Vasile Adamachi”, Liceul de Informatică, Liceul cu Program Sportiv, Colegiul „Costache Negruzzi”, Colegiul „Vasile Alecsandri”, Liceul „Dimitrie Cantemir”, Şcoala „Titu Maiorescu”, Colegiul „Octav Băncilă” şi Şcoala „Al. Vlahuţă”.

Deocamdată, Primăria a preluat doar propunerea privind Şcoala „B.P. Haşdeu” iar, după aprobarea deciziei în Consiliul Local, lucrările vor fi executate de către Citadin, în contextul obţinerii avizului Poliţiei Rutiere: trecerea va fi supraînălţată la un unghi de sub 10%. 

Comentarii