Proiect imobiliar cu 200 de locuinţe în Bucium, în dezbaterea consilierilor locali

marți, 28 decembrie 2021, 03:00
3 MIN
 Proiect imobiliar cu 200 de locuinţe în Bucium, în dezbaterea consilierilor locali

Beneficiarul PUZ-ului este britanicul Mark James Urwin. Vor fi imobile cu înălţimea de cel mult 12,5 m

Un proiect imobiliar major va fi pe masa consilierilor locali în şedinţa deliberativului de mâine. Planul Urbanistic Zonal (PUZ) presupune construirea în jur de 200 de locuinţe în zona Bucium pe un teren de aproape 12 hectare. Parcelele de teren au o suprafaţă cuprinsă între 300 şi 1.000 mp. Cartierul „Mihai Eminescu” a intrat în atenţia publică în urmă cu doi ani când au început lucrări de amenajare a terenului, fiind realizate drumuri de incintă şi reţele de utilităţi. Acum, proiectul a ajuns în faza avizare a planului urbanistic şi, ulterior, după aprobarea proiectului, va putea fi solicitată autorizaţia de construire. Cel mai probabil, proiectul va fi implementat etapizat în funcţie de disponibilităţile financiare ale investitorului.

Terenul a fost împărţit în două unităţi teritoriale de referinţă, cu regim de înălţime similar (trei sau patru niveluri). „Accesul autovehiculelor la zona studiată se face de pe aleile adiacente ce fac legătura cu str. Narciselor prin intermediul străzilor Ştefan Octavian Iosif şi Plopii fără Soţ cu şoseaua Bucium”, se arată în proiectul de PUZ. Beneficiarul planului urbanistic este un om de afaceri britanic (Mark James Urwin). Potrivit proiectului de PUZ, utilizările admise sunt locuinţe individuale izolate şi cuplate, precum şi echipamente publice de nivel rezidenţial. Alte utilizări permise, dar cu condiţii, fac referire la funcţiuni comerciale şi servicii profesionale cu o suprafaţă construită de maximum 200 mp. De asemenea, pot fi făcute inserţii şi reconstrucţii cu condiţia menţinerii funcţiunii rezidenţiale. „Nu se vor autoriza decât acele construcţii care vor avea asigurate 2 locuri de parcare în interiorul incintei”, se mai precizează în PUZ. Înălţimea maximă a imobilelor a fost stabilită la 11 metri în cazul locuinţelor cu regim demisol, parter, 1 etaj şi un al doilea etaj retras şi de 12,5 metri în cazul acelor unităţi locative cu regim demisol, parter şi 2 etaje. „La nivelul fiecărei parcele individuale se vor amenaja spaţii verzi cu un procent minim de 30% din suprafaţa respectivei parcele şi un procent de 5% de spaţiu verde public amenajat (…) Spaţiile neconstruite şi neocupate de accese şi trotuare de gardă vor fi înierbarte şi plantate cu un arbore la fiecare 100 mp”, se mai arată în PUZ.

Certificatul de urbanism în cazul acestui proiect a fost emis în 2019, an în care au început şi lucrări de amenajare a terenului. Anul trecut, în decembrie, a fost primit şi avizul unic al Consiliului Judeţean, după ce, anterior, investitorul a obţinut celelate autorizaţii necesare de la instituţiile de resort. După aprobarea proiectului, vor putea fi emise autorizaţii de construire de către Primărie. „PUZ-ul nu reprezintă o fază de investiţie, ci o fază premergătoare realizării investiţiilor. Unele prevederi ale PUZ, strict necesare dezvoltării urbanistice a zonei, nu figurează în planurile imediate de investiţii. Ca atare, aceste prevederi se realizează etapizat, în funcţie de fondurile puse la dispoziţie, dar înscrise coordonat în prevederile PUZ”, se mai precizează în proiectul de PUZ. 

Comentarii