De Business

Punem punctul pe știi

Proiect inovator în Iași: un institut de cercetare avansată a creierului, în care companiile IT și de tehnologie să joace un rol-cheie

sâmbătă, 20 martie 2021, 14:40
2 MIN
 Proiect inovator în Iași: un institut de cercetare avansată a creierului, în care companiile IT și de tehnologie să joace un rol-cheie

Lumea medicală ieșeană propune un proiect inovator pentru spațiul est-european: un institut de cercetare avansată a creierului (iBrains), care vizează crearea de noi tehnici de tratament și de protezare a creierului și a sistemului nervos periferic, potrivit econmedia,ro.

O parte integrantă a conceptului iBrains vizează colaborarea cu companii specializate în domeniul mecanicii fine, a producției de materiale speciale sau de nanotehnologii, dar și dezvoltatori de software.

Unul dintre departamentele Institutului este cel de inteligență artificială, iar, printre altele, va viza o activitate de cercetare pentru construirea de algoritmi de diagnostic și tratament în cazul bolilor sistemului nervos central.

Proiectul este dezvoltat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” și municipalitate și urmează să fie depus pentru finanțare prin fonduri europene. Investiția este estimată la 60 milioane euro, iar finanțarea proiectului a fost propusă de Primăria Iași în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Totodată, la Institutul iBrains ar urma să fie create, în colaborare cu firme IT, programe de realitate augmentată în sprijinul persoanelor care suferă de boli degenerative. Inițiatorii vor să conecteze centrul de la Iași într-o rețea cu institute similare din Europa, SUA, Coreea și Japonia. Institutul este gândit pe 7 niveluri (subsol, parter și 5 etaje), fiind organizat pe 10 departamente specifice.

Care vor fi activitățile Institutului iBrains

Institutul de la Iași se va concentra pe orientarea cercetării fundamentale înspre soluții inovatoare aplicabile în neuroștiințele clinice (în special neurochirurgie), iar activitatea de cercetare va cuprinde de la probleme de regenerare a țesutului nervos și tratamentul tumorilor cerebrale până la inovații de tehnici și tehnologii invazive, chirurgicale și nu numai.

Continuarea, pe econmedia,ro

Comentarii