Proiectarea Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi: a fost desemnat un câştigător

Licitaţia a fost lansată acum doi ani. Nu mai puţin de 50 de companii au participat în prima etapă de selecţie.

vineri, 12 noiembrie 2021, 02:50
2 MIN
 Proiectarea Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi: a fost desemnat un câştigător

Ministerul Sănătăţii (MS) a desemnat câştigătorul licitaţiei de proiectare a Spitalului Regional de Urgenţă (SRU) Iaşi. Informaţia apare în sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP), dar autoritatea centrală nu precizează cine este şi societatea care va proiecta lucrările: timp de 10 zile se pot depune contestaţii. Cert este că licitaţia lansată încă din decembrie 2019 de către MS a fost finalizată ieri prin emiterea unui raport de atribuire. Dacă nu vor exista contestaţii, Ministerul poate semna contractul cu firma câştigătoare.

La începutul acestui an, „Ziarul de Iaşi” a relatat că 50 de companii, grupate în opt asocieri, au participat în prima etapă de depunere a candidaturilor pentru licitaţie. La procedură s-au înscris firme din România, Italia, Turcia, Franţa, Belgia, Germania, Marea Britanie, SUA, Republica Moldova şi, nu în ultimul rând, Australia. Până în martie 2021, MS a întocmit o listă scurtă de asocieri (maximum 5), în baza unei verificări preliminare, pe care i-a invitat să depună oferte.

Însă, autoritatea centrală nu a comunicat care sunt „finalistele”, o astfel de informaţie fiind refuzată de către MS inclusiv la solicitări ale „Ziarului de Iaşi” în baza Legii 544/2001 privind accesul liber la informaţii publice. În prima etapă a licitaţiei au înaintat dosare asocieri de firme conduse de 3TI Progetti (Italia), grupul francez Egis, Art & Build Architectes Selarl (Franţa, din asociere mai fac parte alte cinci firme, cu arhitecţi români şi proiectanţi din Belgia), NKY Architects & Engineers (Turcia, asociat cu un partener din România şi cu încă 5 subcontractanţi), Nickl & Partner Architekten A.G. (Germania, asociată cu o firmă din Turcia şi una din România), Buro II & Archi i B2Ai (Belgia, asociată cu două firme conaţionale şi una din Chişinău), Tumas Turk (Turcia, asociată cu alte două firme) şi Studio Altieri (Italia, în asociere cu alte cinci firme).

Amintim că valoarea totală a lucrărilor de proiectare trece pragul de 15 milioane euro. Construcţia SRU Iaşi va costa circa 500 milioane euro, iar estimările actuale arată că lucrările vor începe în 2023. Finanţarea este asigurată jumătate din sumă vine de la Comisia Europeană, iar cealaltă jumătate de la guvern care a contractat un credit în acest sens la Banca Europeană de Investiţii.

Comentarii