De Business

Punem punctul pe știi

Proiecte pentru energie verde la Iaşi cât un reactor nuclear sau cât trei hidrocentrale de tipul celei de la Bicaz

joi, 21 martie 2024, 02:50
8 MIN
 Proiecte pentru energie verde la Iaşi cât un reactor nuclear sau cât trei hidrocentrale de tipul celei de la Bicaz

Iașul ar putea deveni un pol de producție a energiei regenerabile: mai mulți investitori așteaptă să primească undă verde de la mediu pentru construirea de parcuri eoliene și fotovoltaice în mai multe comune din județ. Proiectele sunt în diferite faze de pregătire și așteaptă aprobările necesare de la instituții pentru a demara construcția. „Ziarul de Iași” a consultat aceste proiecte care, odată implementate, ar putea aduce în câțiva ani o capacitate energetică impresionantă în regiune, de peste 700 MW, adică s-ar produce energie în județul Iași aproape cât trei hidrocentrale de la Bicaz, care are o putere instalată de 210 MW, sau cât un reactor al centralei nucleare de la Cernavodă, cu o putere instalată de producție de 700 MW.

Proiectele eoliene propuse variază în mărime, începând cu parcuri mai mici, dotate cu câteva turbine, și ajungând până la instalații ample, care cuprind zeci de unități. În spatele firmelor locale care propun aceste proiecte de investiții în regiunea noastră se află companii străine importante din domeniul energiei regenerabile, cum ar fi DTEK, grup de energie și utilități controlat de cel mai bogat ucrainean, Rinat Akhmetov, grupul VSB din Germania, unul dintre principalii dezvoltatori de proiecte de energie eoliană din Europa, sau grupul israelian Shikun Binui. De altfel, Shikun Binui se remarcă de departe cu planurile lor ambițioase în ceea ce privește energia regenerabilă în județul Iași. Aceste planuri includ construirea unui parc eolian în comuna Scobinți, iar altul în comuna Deleni, dar, tot aici, intenționează să facă și un parc fotovoltaic.

În județ ar urma să ajungă zeci de turbine Vestas

Multe dintre turbinele care urmează să ajungă în județ sunt produse de Vestas, unul dintre cei mai puternici constructori din această industrie.

Potrivit datelor de la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași, la momentul actual sunt în faza de pregătire 7 proiecte de parcuri eoliene în mai multe zone din județul Iași, respectiv în PopeștiDeleniVânătoriErbiceniScobințiButea și Costuleni, care încă erau în procedură la APM Iași la sfârșitul anului trecut. Dar, în 2023, instituția ieșeană “a dat verde” pentru 5 proiecte de parcuri eoliene care vizează raza comunelor RomâneștiDumeștiGâșteștiRuginoasa și Hârlău. Puterea instalată a acestor parcuri variază de la 1 la 132 MW energie electrică. 

În total, la APM Iași au fost depuse anul trecut solicitări pentru 12 parcuri eoliene cu o putere instalată de circa 630 MW, însă prin mâinile angajaților de la mediu au trecut și 4 proiecte de parcuri fotovoltaice propuse la VlădeniLețcaniȚuțora și Deleni, cu o capacitate totală de aproximativ 100 MW, pentru care s-a emis deja acordul de mediu.

„Ziarul de Iași” relata recent că și în comuna Movileni s-a anunțat un investitor: danezii de la Eurowind Energy AS, care intenţionează să amenajeze un parc eolian format din 40 de turbine, fiecare cu câte o înălţime de aproximativ 200 de metri, adică de aproape două ori mai înalte decât Statuia Libertăţii din New York. Proiectul se află încă în stadiul de avizare, iar dacă investiția se va concretiza, Iașul ar urma să aibă cele mai înalte eoliene din România.  

“Verde” în Ruginoasa

În Ruginoasa, parcul eolian al celor de la DTEK Renewables International BV, parte a grupului de energie și utilități DTEK, deținut de miliardarul ucrainean Rinat Akhmetov, a început să producă primii kilowați de electricitate la sfârșitul lunii decembrie 2023,  după aproape zece luni de la începerea lucrărilor de construcție. Cele 10 turbine eoliene Vestas de 6 MW montate vor produce anual aproximativ 150.000 MWh de energie electrică, suficientă pentru a alimenta mai mult de 43.000 de locuințe din România. Investiția din vestul Moldovei i-a ajuns pe cei de la DTEK 107 milioane de euro.

Grupul israelian Shikun Binui are planuri mari pentru județul Iași

Cât îi privește pe cei de la Shikun Binui, grupul israelian intenționează să realizeze în extravilanul comunei Scobinți un ansamblu energetic neconvențional, mai exact un parc eolian cu un număr de 19 grupuri generatoare eoliene cu o putere individuală de 7,2 MW și putere totală de maximum 114 MW/h. Demersurile sunt făcute prin firma Eco Source Energy, înregistrată în Constanța, la care acționar unic este Shikun and Binui Energy România. Iar în comuna Deleni, printr-o altă societate, Deleni Wind Energy, la care asociat unic este tot Shikun and Binui Energy România, israelienii vor să construiască pe un teren în suprafață totală de aproximativ 25 de hectare un parc eolian format din 12 turbine eoliene Vestas cu puterea de 7.2 MW, ceea ce înseamnă o putere totală a parcului de 86 MW. Amplasamentul este situat în partea de est a comunei Deleni, la limita cu județul Botoșani. Tot în extravilanul comunei Deleni, israelienii intenționează să facă și un parc fotovoltaic cu o putere totală instalată de aproximativ 15 MW, pe un teren în suprafață totală de 18 hectare.

În Costuleni, prin intermediul a două societăți din București, Self Concept și Delta Energy Development, controlate de Petrovici Ștefan Mugurel, se propune în extravilanul comunei un parc eolian care va fi format din 6 turbine eoliene. Din motive administrative, investitorul a inițiat 3 proiecte de plan urbanistic zonal cu câte 2 turbine eoliene. Parcul eolian va fi constituit din 4 generatoare eoliene de două tipuri, Vestas V162 de 6,2 MW. Terenul face parte din extravilanul localității Costuleni şi este situat în partea de sud a localității (sat Cozia), cu ieșire la drumul principal DN28 pe direcția nord-sud. În documentație se precizează faptul că zona comunei Costuleni este puternic expusă vânturilor de nord-vest mai ales culoarului creat de râuri.

Unde se vor construi  alte parcuri eoliene

În Românești și Dumești sunt implicate într-un proiect cu 31 de eoliene cu o putere totală de 130.2 MW firmele GTX Power SA și Semnal Media (din Iași), care propun în primă fază în Românești amplasarea și instalarea a 9 turbine eoliene de tip Vestas 4.2 MW, cu o putere totală instalată de 37.8 MW. Firmele sunt deținute de Romică Lorent, care figurează și ca administrator al societății ieșene Nord Wind Power SA, la care este asociat și parlamentarul George Scarlat. Cel de-al doilea parc este pe raza comunei Dumești, cu 22 de turbine eoliene Vestas 4.2 MW, cu o putere totală instalată de 92.4 MW. Ambele parcuri eoliene vor fi deservite de o singură stație de transformare alocată celui de-al doilea proiect, stație care va fi amplasată în comuna Dumești. Terenul pe care se propune amplasarea proiectului are suprafața totală de aproximativ 13 hectare.

Seria de proiecte de energie regenerabilă care ar urma să se dezvolte în județul nostru continuă cu comuna Erbiceni, unde demersurile pentru obţinerea autorizaţiei de construire a unui parc eolian sunt făcute de firma locală P.E. Aquilo, în spatele căreia se află germanii de la VSB Holding GMBH, care au în plan să construiască un parc eolian format din 8 turbine eoliene cu o putere de 7 MW în extravilanul comunei Erbiceni. Terenurile pe care vor fi amplasate turbinele însumează aproape 170 de hectare.

Un alt parc eolian este propus în Popești de Into Energy, care are în plan amplasarea a 3 turbine eoliene de tip Vestas 4.5 MW pe teritoriul administrativ al comunei, ceea ce înseamnă că parcul eolian ar urma să aibă o putere totală instalată de 13.5 MW. În memoriul de prezentare a proiectului se menționează că turbinele vor fi amplasate în apropierea localității Hărpășești. Tot aici vedem și cât estimează investitorul că l-ar ajunge implementarea proiectului: peste 13 mil. euro. În Vânători, firma Ducipal Electric din Brașov face demersurile pentru realizarea la noi în județ a unui parc eolian format din 3 generatoare electrice, cu o putere totală instalată de 9 MW, și cu o înălțime totală de maximum 125 metri. Valoarea investiției este estimată la 20 mil. euro, conform documentației consultate de  „Ziarul de Iași”.

În proiectul care vizează orașul Hârlău, investiția este propusă de firma ACK din Pașcani, controlată de fostul senator Florin Constantinescu, dar investitorul este grupul francez SOLVEO Energies, care intenționează să monteze 9 turbine eoliene cu puterea de 6.6 MW, rezultând o putere totală instalată de 59.4 MW, pe un teren în suprafață totală de circa 25 de hectare. Amplasamentul este situat în intravilan Hârlău, la circa 6,4 km sud-vest de orașul Hârlău și la circa 1,5 km nord-vest de comuna Scobinți. Accesul în zonă este asigurat de DN 28B până în apropierea localității Fetești.

Turbine eoliene de nouă generație: Directwind 61

În Gâștești, firma locală Simmar Trans propune un proiect cu o turbină eoliană de nouă generație, Directwind 61, cu o putere la vârf de 1 MW. O altă investiție în energie regenerabilă vizează comuna Butea. Proiectul a fost propus spre autorizare de firma WPD Romania Wind Farm 07, investitor fiind grupul german WPD. Parcul eolian va avea o putere instalată totală de 132 MW, având în componență 20 de centrale (turbine) eoliene cu o putere nominală de 6,6 MW. Odată intrat în linie dreapta, durata construcției este prevăzută să decurgă în 24 luni.

Parcuri fotovoltaice în județ

Sunt și investitori care au planuri de construire a mai multor parcuri fotovoltaice în diferite comune din județ. În Vlădeni, firma Moldo Solar Park din județul Timiș, la care apare ca asociat și fostul europarlamentar Cătălin Ivan, a inițiat un proiect pentru construirea unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de aproape 31 MW, pe un teren în suprafață totală de 32 de hectare situat în extravilanul comunei Vlădeni, județul Iași, în zona de sud-est a localității, la aproximativ 40 km nord-vest de orașul Iași. Parcul fotovoltaic ar urma să aibă montate 47.628 de panouri din siliciu monocristalin, prevăzut cu o unitate de stocare a energiei electrice, având o putere instalată de aproximativ 2 MW.

În comuna Lețcani, producătorul local de elemente pentru mașini de spălat Ital System Production, firmă controlată de italianul Sabbatini Piero, vrea să construiască un parc fotovoltaic compus din 2.598 de panouri solare cu o putere totală instalată de 1.891 kWp, pe un teren în suprafață totală de 53.808 mp, suprafața ocupată la sol fiind de circa 816 mp. Iar în comuna Țuțora, societatea Ness Proiect Europe face demersuri ca să construiască o centrală fotovoltaică în extravilanul comunei, capacitatea proiectată a parcului fotovoltaic fiind de 10 MW, cantitatea de energie electrică produsă anual fiind de 13.000 MWh. Terenul propus pentru realizarea proiectului este în suprafață totală de 20 de hectare. 

Comentarii