Proiectul cvartalului de blocuri cu până la 16 etaje din Dacia, respins: probleme de trafic. Ce s-a întâmplat cu parcarea etajată din Alexandru?

sâmbătă, 04 februarie 2023, 02:50
3 MIN
 Proiectul cvartalului de blocuri cu până la 16 etaje din Dacia, respins: probleme de trafic. Ce s-a întâmplat cu parcarea etajată din Alexandru?

Plenul Consiliului Local (CL) a respins ieri proiectul urbanistic privind construirea unui ansamblu cu 14 blocuri a câte 16 etaje în Dacia. Investitorul ar mai fi avut nevoie de doar două voturi, în condiţiile în care doi liberali nu şi-au exprimat ieri opţiunea. În schimb, ceilalţi 12 consilieri ai majorităţii din plen (PNL şi PMP) au votat în favoarea proiectului, în timp ce 9 consilieri PSD şi USR s-au abţinut. Ce s-a întâmplat cu parcarea etajată din Muşatini, considerată de unii aleşi prea scumpă?

Planul urbanistic zonal a fost respins chiar dacă investitorul a introdus, pe ultima sută de metri, construirea unei creşe, cu promisiunea ca aceasta să fie cedată ulterior Primăriei, aşa cum solicitaseră unii consilieri USR.

În acelaşi timp, firma Servrom, prin vocea arhitectului Mihai Codreanu, a susţinut că toate căile de acces din zona străzilor Serg. Grigore Ioan şi Lupiţei vor fi supralărgite pe cheltuiala investitorului. De altfel, circulaţia a fost principala problemă ridicată de consilierii locali care s-au abţinut la vot, în condiţiile în care estimările arată un plus de peste 1.800 de maşini, odată cu construirea ansamblului.

Chiar dacă a fost respins ieri, proiectul poate reveni la vot într-o şedinţă viitoare a CL. În schimb, consilierii locali au aprobat construirea unui apart-hotel la intersecţia str. Calea Chişinăului cu bld. Tudor Vladimirescu, dar cu un amendament: la faza depunerii documentaţiei de autorizare, investitorul (Hotel Orizont) are obligaţia de a prezenta un studiu de trafic cu valorile actualizate la data înaintării dosarului.

De asemenea, consilierii au dat undă verde construirii unui nou supermarket Kaufland în zona Galata, în perimetrul delimitat de străzile şos. Iaşi – Voineşti (pe latura nordică) şi Aleea Strugurilor (pe latura sudică).

Consilierii au contestat costurile mari pentru parcarea din Muşatini

Un proiect de hotărâre care a stârnit discuţii în plen a vizat construirea parcării supraterane din zona Muşatini (280 locuri), Alexandru cel Bun, o investiţie estimată la peste 10 milioane euro (fără TVA). Chiar daca unii consilieri au contestat costurile, proiectul a fost aprobat in unanimitate.

„Din calculul meu, costul este de 1.294 euro/mp, este un cost extraordinar de mult chiar şi în condiţiile scumpirii materialelor de construire. Am rugămintea să revizuiţi costul, nu are cum să ajungă atât de mult. Nu vreau să transformăm această lucrare, motivând preţul ridicat la care s-a ajuns în urma unui studiu de fezabilitate, ca o motivaţie de a nu mai face parcări rezidenţiale”, a comentat Iulian Nicolau (USR), arhitect de meserie.

La rândul lui, consilierul PSD Ovidiu Laicu, şef al Regionalei de Drumuri, a subliniat că un deviz pentru o astfel de lucrare nu ar trebui să depăşească 1.000 – 1.100 euro/mp.

„Este un preţ mare, dar fiind prima tentativă de a face o parcare supraterană suntem de acord cu proiectul. Însă, vă rugăm să reevaluaţi costurile”, a completat Laicu. În schimb, liberalul Ciprian Bostan a susţinut că licitaţia din 2020, atunci când parcarea supraterană, era estimată la circa 8 milioane lei, a fost anulată din lipsă de ofertanţi întrucât „preţul nu era atrăgător”.

O afirmaţie incorectă

Afirmaţia consilierului nu este corectă: la procedură a participat atunci o asociere de firme, dar oferta lor financiară a fost respinsă de Primărie. „Actualul buget estimat care creşte atractivitatea acestei lucrări nu înseamnă că va fi şi cheltuit, cu siguranţă preţul de adjudecare va fi mult mai mic faţă de preţul maximal pe care noi îl aprobăm”, a spus consilierul PNL.

Un punct de vedere similar l-a avut şi primarul Mihai Chirica, el afirmând că suma actuală este cea estimată de firma care a făcut studiul de fezabilitate, iar costul final va fi dat de licitaţia de proiectare şi execuţie.

Comentarii