ProSport vine cu noi dezvăluiri în cazul de dopaj al Simonei Halep. Cât este de grav?

joi, 29 iunie 2023, 16:11
2 MIN
 ProSport vine cu noi dezvăluiri în cazul de dopaj al Simonei Halep. Cât este de grav?

Concluzia farmacologilor, biochimiştilor şi toxicologilor angajaţi de Agenţia de Integritate a Tenisului pentru a analiza neregularităţile din paşaportul biologic al Simonei Halep ar putea reprezenta un adevărat dezastru pentru jucătoarea de tenis în vârstă de 31 de ani, sinonim cu încheierea carierei sale la nivel profesionist. După cum se ştie deja foarte bine, după acele acuzaţii de dopaj cu Roxadustat survenite în septembrie 2022, imediat după eliminarea prematură de la US Open, în urma cărora sportiva din Constanţa a fost suspendată provizoriu, pe perioadă nedeterminată de către ITF, Simona Halep s-a confruntat, în urmă cu câteva săptămâni, cu noi acuzaţii de dopaj, legate de nişte posibile nereguli privitoare la „paşaportul său biologic”.

Acum, după cum ProSport a informat în exclusivitate, cei de la ITIA au solicitat ca Simona Halep să fie supusă unor teste amănunţite, iar, dintre toate, atenţia a fost atrasă de aşa-numitul „Scor HR-OFF”, care a prezentat în cazul ei valori considerate atipice de către specialiştii angajaţi de către ITIA.

Iar concluzia farmacologilor, biochimiştilor şi toxicologilor care au făcut parte din acest „grup de lucru” a fost că această iregularitate nu putea fi provocată de factori naturali sau de probleme medicale deja existente, ci mai degrabă de introducerea în organism a unor substanţe care ar face parte din lista celor interzise.

Această valoare neobişnuită a acestui parametru nu poate fi decât influenţată într-o oarecare măsură de factori precum antrenamentul la altitudine sau dormitul într-un cort hipoxic, perioada recentă de pregătire intensivă, exerciţiile cu repetitivitate solicitantă, sângerarea abundentă (pierdere recentă de sânge în cazul ciclului menstrual) sau transfuzia, deshidratarea extremă sau expunerea la frig (temperaturile scăzute, inclusiv criogenia).

Aşadar, aceşti specialişti susţin că acest Scor HR-OFF neobişnuit de ridicat ar fi dovada clară pentru faptul că Simona Halep s-ar fi dopat de mai multe ori şi în mod conştient, ceea ce înseamnă că, în baza acestui raport, jucătoarea din România ar putea primi o pedeapsă exemplară, sinonimă, cel mai probabil, cu încheierea carierei sale de jucătoare profesionistă de tenis.

Pe seama acestui subiect s-a exprimat şi Nicole Sapstead, senior-director în cadrul „diviziei” anti-doping din cadrul Agenţiei Internaţionale de Integritate a Tenisului. Ea a ţinut să sublinieze că această valoare anormală a Scorului HB-OFF este motivul pentru care au fost formulate la adresa Simonei Halep acele acuzaţii privitoare la „paşaportul biologic”, acuzaţii independente de cele din septembrie 2022, legate de Roxadustatul găsit în organismul româncei la US Open.

Cititi materialul integral pe prosport.ro

Comentarii