De Business

Punem punctul pe știi

Proteste la redeschiderea mall-urilor. Patronii magazinelor vor chirie zero

vineri, 12 iunie 2020, 13:21
2 MIN
 Proteste la redeschiderea mall-urilor. Patronii magazinelor vor chirie zero

Printre noile măsuri de relaxare anunțate joi de premierul Ludovic Orban, începând cu data de 15 iunie, se numără și redeschiderea mall-urilor. Cu toate acestea, reluarea activităţii economice în unele centre comerciale va fi boicotată, începând de luni, de comercianții magazinelor nemulțumiți de faptul că unii proprietari au cerut chirie și în perioada stării de urgență, când toate spațiile au fost închise.

Organizația Patronală a Retailerilor din România – RoRetail, care reprezintă peste 800 de magazine a lansat un apel în care precizează că nu vor fi deschise magazinele din mall-uri începând cu data de 15 iunie, dacă între proprietari și comercianți nu va fi acceptat un “New Deal” ce constă în “zero chirie în perioada suspendării și chirie procentuală după redeschidere”.

“Noi am anunțat încă din luna mai că nu deschidem magazinele din centrele comerciale unde nu am găsit o soluție de continuare a relațiilor, unde nu am găsit în primul rând bun simț. Toată planeta s-a oprit, guvernul a închis magazinele, noi am propus dialog încă din prima zi. Statul nu intervine, deși poate și trebuie să intervină. Mall-urile pe de altă parte, chiar cele conduse din afara țării nu ne dau niciun răspuns. În general interpretează contractele de închiriere cu rea-credință. Toată lumea în care trăim s-a schimbat, trăim într-o nouă realitate. Față de această nouă realitate trebuie să ne readaptăm cu toții. Protestul nostru este unul profesional, pașnic. Nu dorim decât să dăm un semnal de alarmă statului român și proprietarilor neînțelegători”, a precizat Cosmin Savu-Cristescu, secretar executiv al Organizației Patronale a Retailerilor din România – RoRetail.

În ceea ce privește desfășurarea protestului, acesta a precizat că magazinele din mall-urile ai căror proprietari au cerut chirie în perioada suspendării activității vor rămâne închise timp de două zile, luni și marți, urmând ca redeschiderea tuturor magazinelor să se facă începând cu ziua de miercuri, 17 iunie. Protestul comercianților va continua iar personalul va purta în semn de protest banderole.

“Luni și marți, 15-16 iunie, rămân închise magazinele din centrele comerciale unde nu avem o înțelegere cu proprietarii. De miercuri, 17 iunie, le deschidem și pe acelea, însă vom afișa un panou la intrarea în magazine iar personalul nostru va purta banderole în semn de protest. De asemena vom lansa o numărătoare publică: din data de 15 iunie au trecut atâtea zile de protest și nu s-a reparat o nedreptate. Perioada protestului rămâne nedeterminată până la soluționare”, a mai precizat reprezentanul RoRetail.

Aflați amănunte de pe b1.ro.

Comentarii