Război în Ucraina, ziua 36: Forțele ruse încep să se retragă din Cernobîl, Zelenski nu crede în promisiunile Rusiei, armata sa se pregătește pentru noi lupte în est

joi, 31 martie 2022, 07:00
3 MIN
 Război în Ucraina, ziua 36: Forțele ruse încep să se retragă din Cernobîl, Zelenski nu crede în promisiunile Rusiei, armata sa se pregătește pentru noi lupte în est

Forțele ruse au început să se retragă din Cernobîl și de pe aeroportul  din Gostomel, a anunțat Pentagonul, în timp ce președintele Zelenski spune că nu crede în promisiunile Rusiei și că armata ucraineană se pregătește de noi lupte în estul țării. Moscova a anunțat o încetare a focului, joi, pentru evacuarea civililor din Mariupol. 

Cele mai importante evenimente ale zilei de joi, 31 martie:

Ora 10:03 Volodimir Zelenski, discurs în Parlamentul Australiei: Dacă nu oprim Rusia acum, o altă țară din lume va trece prin același război/ Încrederea în securitatea globală se va decide acum

Niciun lider al lumii nu poate conta pe faptul că el poate scăpa de asta, că poate fi ferit de război. Doamnelor și domnilor, după aceste luni de luptă împotriva Rusiei nu credem că există un alt rezultat, nu credem că putem combate Rusia decât împreună.

Ora 9:50 Kievul trimite 45 de autobuze pentru a evacua civilii din Mariupol, un oraș asediat din sud-estul Ucrainei, unde Moscova a anunțat un armistițiu, a declarat joi vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk,, citată de BFM TV.

„Noaptea trecută am fost informați de Comitetul Internațional al Crucii Roșii că Rusia este pregătită să deschidă accesul convoaielor umanitare de la Mariupol” către orașul Zaporojie via Berdiansk, a declarat ea, într-o înregistrare video postată pe Telegram.

„Pe coridorul Mariupol, trimitem 45 de autobuze”, a adăugat aceasta.

Ora 09:39 Moneda națională a Rusiei se tranzacționa joi dimineață la 75,5 ruble pentru un dolar american, față de aproape 140 ruble pentru un dolar la începutul lunii martie, când s-a prăbușit pe fondul sancțiunilor internaționale, după invadarea Ucrainei, potrivit The Guardian. Cotația rublei este chiar mai bună față de 22 februarie, cu două zile înainte de invazie, când era cotată la 80 de ruble pentru un dolar. 

Ora 09:29 Directorul agenției britanice de informații GCHQ, Jeremy Fleming, a declarat joi, într-un discurs, că Vladimir Putin a judecat „extrem de greșit” invazia din Ucraina și că unii soldați ruși refuză să se supună ordinelor venite de la Moscova.

Ora 07:39 O jumătate din oraşul ucrainean Irpin a fost distrusă, potrivit primarului Oleksandr Markuşin, citat de CNN, transmite News.ro. Markuşin a făcut această evaluare într-o conferinţă de presă, miercuri, spunând: „Putem vedea că 50% din oraş şi infrastructura critică a fost distrusă, iar molozul nu a fost îndepărtat încă”.

Ora 07:38 SUA trimit în Ucraina 100 de drone ucigaşe numite Switchblade, în cadrul unui pachet uriaş de arme aprobat de preşedintele Joe Biden la începutul acestei luni, au confirmat miercuri oficialii americani, transmite CNBC.

Ora 07:15 Autorităţile ucrainene au afirmat miercuri că aproximativ jumătate din teritoriul ucrainean a fost deja „poluat” de muniţiile folosite de forţele ruse de la începutul invaziei, la 24 februarie, notează AFP.

Ora 07:00 Moscova anunţă o încetare a focului, joi, pentru evacuarea civililor de la Mariupol, în timp ce, miercuri, peste 1.500 de persoane au părăsit oraşul. 

Ora 06:50 Forţele ruse încep să se retragă de la centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl, asupra căreia au preluat controlul în prima zi a invaziei Ucrainei la 24 februarie, a indicat miercuri un înalt responsabil al Pentagonului. 

Ora 06:30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat miercuri că nu crede în promisiunile Rusiei de a-şi reduce activitatea militară şi că armata sa se pregăteşte pentru noi lupte în estul ţării.

Sursa: g4media

Comentarii