Războiul din Ucraina – rezumatul nopții trecute. Contra-atac în Harkov

duminică, 06 martie 2022, 08:00
3 MIN
 Războiul din Ucraina – rezumatul nopții trecute. Contra-atac în Harkov

Radu Hossu, unul dintre observatorii războiului din Ucraina, a făcut rezumatul nopții trecute. Iată ce a relatat pe Facebook:

"Rezumatul de peste noapte. N-am dormit de ieri, scriu la final de ce:

– Zelensky confirmă contra-atacul din Harkov și lasă de înțeles că el a fost eficient.

– Kiev, Harkov, Sumy, Mariopol, Odessa. Statusul e la fel ca în ultimele rezumate.

– Herson (axa sud). Mii de oameni au protestat în centrul orașului, rușii plecând din centru.

– 66.224 de Ucraineni s-au întors în țară să lupte împotriva rușilor.

– 3.000 de americani au depus actele pentru a se înrola în Legiunea Străină Ucraineană. Aproape toți sunt veterani care au luptat în Afganistan, Siria, Irak. (Când zic veterani, nu vă gândiți la oameni de 60 de ani, ci la tineri de 30-35-40 de ani).

– SUA discută o propunere Poloniei să ofere avioanele de producție sovietică (în principiu 23xMiG-29 și 18xSu-22) Ucrainei în schimb le va da gratuit F-16. Pentru asta, este totuși de votul Congresului. Momentan Biden i-a declarat lui Duda (presedintele Poloniei) că e de acord în principiu cu soluția. Dacă asta se întâmplă…

– …cel mai probabil și restul statelor cu aviație de producție rusească (Slovenia, Slovacia, România, Bulgaria) se vor alătura, cu garanția apărării spatiului lor aerian de celelalte state NATO.

– Ministrul Apărării din Australia spune că muniția și echipamentul militar trimis săptămăna trecută (în valoare de 70 milioane de dolari) a ajuns în Ucraina.

– VISA si Mastercard întrerup toate operatiunile din Rusia. Ce înseamnă mai exact asta? Cardurile VISA/Mastercard (emise extern) nu vor mai putea fi folosite în Rusia. Cele intern vor funcționa până la exprirare. No abia asta înseamnă o nucleară economică. Pentru că aceste companii dețin 71% din totalul cardurilor folosite acolo.

– Pe facebook si Twitter se anunță proteste masive în marile orașe americane de susținere a Ucrainei. În Europa la fel", a scris Radu Hossu pe Facebook.

El a povestit și că a fost într-o tabără de refugiați.

"De ce n-am dormit? Am fost în centrul comunitar pentru refugiați din Brașov de la CATTIA care e deschis non-stop. Ceea ce se întâmplă acolo este ceva excepțional. Peste 250 de voluntari implicați deja (majoritatea tineri de 18-22 de ani), 80 de paturi pentru cei care vin și sunt doar în tranzit, bucătărie, 3 mese pe zi, call-center în rusă, ucraineană și română, centru și triaj pentru donatii și multe altele. Societatea civila locală s-a mobilizat excepțional.

Felicitări lor! Sper că e la fel și în alte orașe din Romania. Solidaritate, umanitate, durere și speranță, toate la un loc.

Devine din ce în ce mai evident că acest război devine o luptă între democrație și autocrație. Între lumea liberă și lumea tiranilor cu bocancul pe gâtul poporului.

Trăim zile, săptămâni, luni care vor defini lumea pentru viitor. Iar Ucraina? Da! Ucraina luptă pentru noi toți", a mai scris Radu Hossu.

Comentarii