RCW 2024: Andrei Pleşu, Horia-Roman Patapievici şi Dragoş Buhagiar, invitaţi la Iaşi

marți, 06 februarie 2024, 13:02
4 MIN
 RCW 2024: Andrei Pleşu, Horia-Roman Patapievici şi Dragoş Buhagiar, invitaţi la Iaşi

Andrei Pleşu, Horia-Roman Patapievici şi Dragoş Buhagiar vin la Iaşi, pentru a participa, alături de sute de artişti din toată lumea, la a patra ediţie a Romanian Creative Week, care include anul acesta şi un Festival de teatru şi film şi Conferinţele Creativităţii.

Romanian Creative Week (RCW), evenimentul care, în 2023, a fost desemnat de EUIPO (Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală) drept cel mai mare din Uniunea Europeană, din punctul de vedere al numărului de industrii creative adunate la un loc, anunţă o parte din premierele ediţiei din acest an. RCW, care va avea loc la Iaşi în perioada 15 – 26 mai, se extinde cu două zile, odată cu cea de-a patra ediţie, ajungând la 12 zile de creativitate şi energie.

Potrivit organizatorilor, Andrei Pleşu, Horia-Roman Patapievici, Vasile Bănescu şi Dragoş Buhagiar sunt patru dintre invitaţii excepţionali ai RCW 2024.

O altă surpriză este Concursul de proiectare şi amenajare "Today Tomorrow. Tonitza", adresat tinerilor arhitecţi, prin care RCW va finanţa cu 20.000 de euro amenajarea magazinului Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Iaşi. Artiştii plastici ieşeni nu mai au la dispoziţie, de aproape un deceniu, un magazin pentru a-şi expune şi vinde operele.

"Energie este, de altfel, conceptul pe care RCW îl propune pentru 2024 atât artiştilor săi, cât şi publicului. Două noi industrii creative, Teatru şi Literatură, se alătură, din acest an, celorlalte 11 deja consacrate în cadrul evenimentului de la Iaşi: Film, Arte performative, Arte, Meşteşuguri, Design, Muzică, Arhitectură, Advertising, Modă, New Media, Gaming. Câteva sute de evenimente, expoziţii, concerte, show-uri de modă şi de arte vizuale, conferinţe, workshopuri şi concursuri vor aduce în capitala Moldovei peste 1.000 de artişti români şi străini", transmit organizatorii, prin intermediul unui comunicat de presă.

Aceeaşi sursă menţionează că ACT – cinema & theatre festival, o altă premieră a RCW, va oferi publicului o serie de spectacole de teatru de autor şi proiecţii cinematografice de excepţie. Scenaristul Dragoş Buhagiar şi artistul vizual Andrei Cozlac îşi vor pune împreună amprenta pe prima ediţie a Festivalului de Teatru din cadrul RCW.

 

"Şi tot în premieră, Romanian Creative Week organizează din acest an Conferinţele Creativităţii: Horia-Roman Patapievici, Andrei Pleşu în dialog cu Vasile Bănescu – acestea sunt doar două dintre surprizele anunţate de organizatori", transmite sursa citată.

Romanian Fashion Week va surprinde şi în acest an cu colecţiile de podium ale designerilor români consacraţi la nivel naţional şi internaţional şi, în premieră, în cadrul secţiunii dedicate tinerilor designeri, RFW Platform, pe catwalk vor fi prezentate creaţiile studenţilor şi masteranzilor de la cele mai importante facultăţi de design din România. Tot în cadrul RFW Platform de anul acesta este şi selecţia curatorială de designeri tineri aflaţi la începutul carierei, ale căror colecţii vor putea fi admirate pe podium.

"Nu cu mult timp în urmă, lumea s-a închis şi părea că tot ceea ce ştiam despre noi se sfărâmase. Dar miracolul vieţii ne-a arătat că omenirea are energia să meargă mai departe. Iar noi avem şansa să fim mai buni, mai creativi, mai atenţi la noi înşine şi la cei din jur. În 2021, când totul în jur părea încremenit, RCW s-a poziţionat ca lider naţional al schimbării, demarând la Iaşi acest eveniment care a strâns imediat, ca un magnet, sute de artişti, dar şi un public impresionant, ediţia trecută adunând peste un milion de persoane. Anul 2024 vine cu energie puternică, bună, inspiraţională, creativă şi, sperăm noi, molipsitoare", a declarat Irina Schrotter, preşedintele FEPIC, organizatorul evenimentului.

Anul 2024 a început, de altfel, în forţă la RCW. Nu mai puţin de trei call for projects au fost deja anunţate: Concursul de design de tricou "Wear the energy", Concursul de proiectare şi amenajare "Today Tomorrow. Tonitza" şi Open Call Egologia. În lunile februarie şi martie, cei interesaţi se pot înscrie în competiţiile detaliate pe site-ul oficial al evenimentului.

Relansat la începutul lui februarie, site-ul www.romaniancreativeweek.ro conectează, la rândul lui, energiile şi creativitatea RCW cu cele ale publicului, printr-un design modern şi informaţii uşor accesibile utilizatorilor.

Romanian Creative Week este organizat de Federaţia Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), singura federaţie patronală reprezentativă la nivel naţional ce activează în sectorul Industriilor Creative din România. AGERPRES

Comentarii