Record absolut de infectaţi la Iaşi: 334 într-o singură zi. Infecţioniştii, tot mai îngrijoraţi de puternica transmitere comunitară

sâmbătă, 31 octombrie 2020, 02:50
3 MIN
 Record absolut de infectaţi la Iaşi: 334 într-o singură zi. Infecţioniştii, tot mai îngrijoraţi de puternica transmitere comunitară

În ciuda cifrei ridicate, rămânem în urma Bucureştiului, Clujului şi Timişoarei. Veşti bune însă de la Leţcani: toate indiciile de ieri arătau că Spitalul Mobil se va deschide în sfârşit la începutul săptămânii viitoare, probabil luni.

 

 

Iaşul îşi menţine în continuare poziţia în nefericitul clasament al judeţelor din punctul de vedere al noilor cazuri raportate. 334 de ieşeni au primit diagnosticul COVID 19 în ultimele 24 de ore, judeţul situându-se după municipiul Bucureşti, şi judeţele Timiş şi Cluj. Totodată, patru ieşeni au pierdut lupta cu boala, unul dintre aceştia având doar 37 de ani. Presiunea continuă să existe pe zona de ATI, unde paturile eliberate sunt imediat ocupate. Ieri, la nivelul judeţului mai erau două astfel de paturi. Secţia de ATI de la Leţcani se pare că în sfârşit se va deschide, la începutul săptămânii.

“La spitalul modular de la Leţcani trebuia să facem un upgrade la staţia de oxigen de acolo, e vorba de acea rezervă de 48 de butelii. Aşa cum se ştie, la orice secţie de terapie intensivă există o sursă principală de oxigen şi pe lângă aceasta o rezervă. Fiind vorba despre pacienţi care sunt extrem de grav, dependeţi secundă de secundă de aparate, orice modificare în fluxul de oxigen la parametri optimi poate fi fatală. Atunci trebuie să avem o soluţie de rezervă. Astăzi (ieri -– n.r.) s-au adus buteliile la staţia de la Leţcani şi urmează să fie asamblate în circuit, activitate care se va încheia la începutul săptămânii viitoare, respectiv luni sau marţi. Noi, oricum, din punct de vedere medical, eram pregătiţi pentru deschiderea secţiei”, a declarat prof.dr. Carmen Dorobăţ‚ managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva”.

S-a modificat agresivitatea acestui virus?

Dat fiind gradul mare de ocupare a secţiilor, atât medicii de la Terapie Intensivă, cât şi infecţioniştii şi-au făcut o gardă de 24 de ore, dublată până undeva în jurul prânzului, şi de alţi colegi, date fiind condiţiilor epuizante de lucru. Potrivit raportării DSP, ieri, la nivelul judeţului erau ocupate 478 de paturi, din care 48 paturi ATI. În spitalele suport COVID-19 mai erau libere 130 de paturi, după cum urmează: şase paturi la Spitalul de Recuperare, 11 paturi la Spitalul “Sf. Spiridon”, cinci paturi la Spitalul Militar, 70 de paturi la Spitalul CF Paşcani, 35 la Spitalul de Boli Infecţioase şi trei paturi la Spitalul CF Iaşi. În ceea ce priveşte Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, centru suport COVID-19 pentru bolnavii care au nevoie de asistenţă medicală de specialitate, toate cele trei paturi ATI erau ocupate. Mai menţionăm că în momentul de faţă sunt 24 de bolnavi care fac dializă la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” Iaşi.

“Este vorba de o transmitere extrem de activă, comunitară. Aud în spaţiul public tot mai mult vorbindu-se de o modificare a agresivităţii acestui virus. Nu putem afirma însă acest lucru, care trebuie dovedit prin modificări structurale de laborator. Ceea ce ştim sigur este că prin modificările de structură a virusului, pe de o parte, iar pe de altă parte şi prin breşele pe care noi le-am lăsat prin comportamentul nostru în ceea ce priveşte replicarea facilă şi în special trecerea de la om la om, categoric contagiozitatea este crescută acum. Noi, medicii, sperăm într-un comportament responsabil în privinţa cetăţenilor. A purta mască, a sta la distanţă, asta nu înseamnă că nu suntem liberi. Libertatea şi democraţia se concretizează, aş spune eu, în primul rând în starea de sănătate a unui om. Această stare de sănătate trebuie să fie o responsabilitate a fiecăruia dintre noi”, a mai spus Carmen Dorobăţ. 

 

 

Comentarii