Comunicat de presă (P)

Reparăm nedreptățile guvernării PSD: Finanțarea și operaționalizarea SUMAL sunt vitale pentru a stopa tăierile ilegale de pădure!

luni, 30 decembrie 2019, 09:25
3 MIN
 Reparăm nedreptățile guvernării PSD:  Finanțarea și operaționalizarea SUMAL sunt vitale pentru a stopa tăierile ilegale de pădure!

Circulă ȋn spaţiul public unele dezinformări despre prorogarea termenului de operaţionalizare a sistemului de trasabilitate a masei lemnoase cu 6 luni.

Dincolo de zvonuri și de cei care deja se tem de ce urmează, vreau ca toată lumea să știe că PÂNĂ ȋn luna mai vom avea SUMAL operaţional şi cine va mai fura va ȋnfunda puşcăria pentru că ȋi vom prinde!

Dar hai să vedem de ce SUMALUL nu este deja activ?

De ce SUMALUL nu sărbătorește măcar a doua aniversare și încă este in faza creației?!

E simplu: pentru ca timp de 3 ani s-a pierdut vremea și nu s-a făcut aproape NIMIC.

Sunt singurul ministru din ultimii 3 ani care a luat ȋn serios SUMAL şi l-am transformat ȋntr-o prioritate a mandatului meu.

De ce este important SUMAL?

Pentru că nimeni nu va mai putea fura lemn pe care mai apoi să ȋl transporte pe drumurile publice fără să fie prins, iar eu mă voi asigura că ajungem acolo.

Să explic puţin ce este SUMAL şi cine l-a boicotat până acum.

SUMAL este Sistemul de Trasabilitate a Masei Lemnoase prin care vom putea urmări lemnul de la pădure şi până la procesatori ştiind exact cine este proprietarul, care este provenienţa şi destinaţia. Vom vedea exploataţiile forestiere din satelit, vom urmari camioanele cu lemn prin GPS, vom identifica numerele de ȋnmatriculare prin camerele de luat vederi amplasate pe drumurile publice, vom număr de urgenţă pentru alertele forestiere.

SUMAL trebuia finalizat şi operaţionalizat, conform legii, ȋn anul 2017, dar termenul a fost amânat pentru anul 2018. De ce? Pentru că Guvernul PSD a subfinanţat flagrant proiectul şi l-a boicotat cât de mult a putut. A venit anul 2018, termenul a fost, din nou, amânat pentru anul 2019. De ce? Pentru că se afla ȋn acelaşi stadiu de subfinanţare şi nimeni nu prioritiza proiectul. A venit anul 2019. Ce a făcut din noi acelaşi Guvern PSD? A amânat din nou operaţionalizarea SUMAL. De ce? Tot pentru că nu au avut niciun interes. Au amânat păstrând acelaşi stadiu de subfinanţare şi aceeaşi subdimensionare de specialişti programatori.

În luna noiembrie 2019 este instalat, ȋn mod neaşteptat, un nou Guvern, 100% liberal, iar eu sunt desemnat Ministru al Mediului.

Ce am făcut ȋn prima săptămână de la preluarea mandatului? Am convocat toţi responsabilii din Minister şi toţi responsabilii din cadrul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) şi i-am ȋntrebat:

Care este stadiul de dezvoltare al SUMAL?

Care au fost blocajele pe care le-au ȋntâmpinat şi de ce este atât de ȋntârziat proiectul?

Care este un termen realist de finalizare?

Care sunt SOLUȚIILE şi NEVOILE pentru a urgenta finalizarea şi operaţionalizarea SUMAL?

Am ascultat, am ȋnţeles că nu s-a făcut aproape niciun progres ȋn 3 ani de zile şi am ȋnţeles care sunt nevoile.

Am alocat toate resursele logistice necesare, am dublat echipa de programatori care lucrează la SUMAL, atât din partea ministerului, cât şi din partea STS, l-am numit pe Bogdan Micu, omul care a dezvoltat aplicaţia Inspectorului Pădurii, consilier personal responsabil de coordonarea finalizării şi operaţionalizării SUMAL şi am impus ca termen limită pentru lansare luna mai 2020.

Românii trebuie să știe: PÂNĂ ȋn luna mai vom avea SUMAL operaţional şi cine va mai fura va ȋnfunda puşcăria pentru că ȋi vom prinde!, a declarat Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

 

Comentarii