ReporterIS demontează afirmaţiile lui Chirica. Câteva precizări și din partea ZDI

vineri, 14 iunie 2019, 10:00
5 MIN
 ReporterIS demontează afirmaţiile lui Chirica. Câteva precizări și din partea ZDI

După apariţia interviului cu Mihai Chirica, în care acesta răspunde întrebărilor lansate de “Ziarul de Iaşi” în urmă cu o zi, editorul ReporterIS, Gabriel Gachi, care a fost atacat de Chirica în interviu, răspunde într-o postare pe Facebook, pe care o prezentăm mai jos. La sfârșitul acesteia, puteți citi și câteva precizări din partea redacției noastre.

“Chirica minte. Treaba lui. ZDI spala cadavre. Bravo lor. Iesenii cred. Felicitari.

E suprarealist ce se intampla in aceasta dimineata. Negrul este facut alb intr-un mod atat de fortat, incat ma ciupesc sa vad daca nu e o fictiune. Posibil sa traim intr-o iluzie, sa nu putem determina nimic in viata.

Niciodata nu mi-am luat in serios rolul vreunei misiuni in viata. Cei cu care discut des stiu cat de blazat si senin sunt fata de tot ce mi se intampla. Nu sar de la o extrema la alta, raman linistit. Sunt absorbit de munca mea, ne implicam in fiecare poveste pe care o traim zilnic doar pana cand se scrie si apare public, fara niciun ideal mai departe.

Dar eu si colegii mei nu mintim, nu facem rau, nu mistificam realitatea.

– poza de la Frasin, cu masina lui Chirica, nu este contrafacuta. Facem expertize, primarul e pueril, daca lumea crede o asemenea prostie, inseamna ca-l merita. Cu Chirica nu se poate decat cu detectorul de minciuni.

– nu i-am hartuit mama. A implicat-o in viata lui publica, a facut-o cu mana lui, cinic, afacerile de sute de mii de euro ale unui primar sunt de maxim interes. Chirica e condamnabil din punct de vedere democratic, al bunelor practici. Cand un jurnalist intreaba sursele autorizate, mama care a semnat un document pe care scrie 250.000 de euro (doua sute cincizeci de mii), nu inseamna ca hartuieste. Daca Mihai Chirica instituie normele de tip rusesc in societatea ieseana si are succes, inseamna ca asta e lumea in care traim, nu ma pun in fata acestui tavalug.

Mama lui Chirica era in curte si ne-a spus ca e un soc pentru ea discutia cu noi, a pus mana la piept si a spus ca e cardiaca. Am scazut tonul, aproape ca sopteam, am lasat-o sa vorbeasca in liniste doua minute si am plecat, fara sa fortez tocmai pentru ca ma confrunt de 10 ani cu atacurile de panica si m-am pus imediat in pielea ei. Femeia ne-a salutat binevoitoare, ne-am vorbit frumos, am protejat-o.

In primele mele doua saptamani de jurnalist, in februarie 1995, am fost trimis cu un coleg experimentat sa batem la usa unei familii a carui baiat de 17 ani se sinucisese in dimineata aceea. Decizia o luase Toni Hritac si avea dreptate, pentru ca publicul trebuia sa inteleaga ce s-a intamplat acolo. Adolescentul s-a spanzurat la 10 dimineata, noi am batut la usa la ora 2, la pranz. Familia ne-a deschis, ne-a invitat inauntru, apartamentul era plin de rude imbracate in negru, ne-am asezat pe canapea si am stat 5 minute, fara sa murmuram nimic. Mama indurerata ne-a inteles menirea, ne-a respectat rolul, ne-a spus doua vorbe si am plecat. Sinuciderea fiului nu era o senzatie tare pentru mine, ci avea un resort psiho-social relevant pentru marele public. Iar mama a inteles, copilul trecea printr-o criza scolara si povestea sa e fisata undeva in studiile psihologice ale specialistilor care predau studentilor tocmai aceste pericole.

– Nu i-am urmarit sotia in Palace. Acum aud prima oara acest lucru. Aflu ca alt ziar i-a poza masina. Chirica dezinformeaza. El tot nu intelege cu cine are de-a face: noi nu suntem niste cacanari, nu ne comportam ca niste paparazzi. Poate sa vina si Beyonce in Palace, nu scoatem telefonul din buzunar. Noi la REPORTER suntem mai barbati decat Mihai Chirica. Nu hartuim femei. I-am transmis de mai multe ori ca noi nu interferam cu viata lui privata. Nu e genul nostru de presa. Il batem pe umar, cu toate dovezile compromitatoare, nu le-am folosit niciodata, le-am ignorat. Nu sunt un obiect de santaj, nu ne ocupam cu asta, il santajeaza altii.

– Nu i-am hartuit fratele. Mihai Chirica si-a hartuit familia implicand-o in acte juridice false si construind in jurul lor un esafodaj al minciunii care le distruge viata. Fratele muncitor e de-o mie de ori mai cinstit decat primarul. Era disperat de pericolele in care s-a lasat implicat fara sa-si dea seama. Chirica frizeaza penibilul cand spune ca fratele a mintit fiind luat tare de ziaristi, cand de fapt atunci s-a uitat in ochii nostri si a spus adevarul. Inregistrarile cu fratele primarului vor fi puse la dispozitia judecatorului. Noi nu facem rafuieli cu familia Chirica in public.

– ZDI a dezinformat prezentand acuzatiile nefondate ale lui Mihai Chirica, fara sa ne dea dreptul la aparare. Primarul e liber sa construiasca milioane de versiuni inventate privind averea sa. Dar sa nu acuze REPORTER de rele practici. Interviul a parut luat in scris, prin mail, in niste termeni negociati inainte. E alegerea lor, dar sa nu afecteze onoarea si imaginea celor din jur.

Chirica poate avea succes inca o suta de ani de-acum inainte, habar n-am, nu ma preocupa. Explicatia mea este ca e primitiv, obsedat de Putere, cu resurse publice uriase in mana, care ii permit sa-si cumpere linistea, si acest profil castiga. E oglinda societatii, care e usor de dus de nas de asemenea tipologii. Nu e singurul din tara. Dar Mihai Chirica, desi se crede un fenomenal om de succes, e in esenta un manipulator de cea mai joasa speta. Adevarul pe care il pot vedea cu ochii mei e suficient pentru mine. Efectul marasmului asupra maselor nu e problema mea”.

Precizări ale redacției Ziarului de Iași:

  • Interviul cu Mihai Chirica a avut loc, asa cum am precizat in articol, in biroul acestuia, in prezenta a doi reporteri ai Ziarului de Iasi. Primarul l-a solicitat ca raspuns la setul de 11 intrebari adresate de noi in ziua respectiva.
  • Impresia noastra a fost ca primarul avea pregatite raspunsurile, iar reporterii au incercat, in limita timpului disponibil, sa insiste dupa raspunsuri la obiect. Unde a fost evident ca primarul divagheaza, am precizat ca acesta “jongleaza” cu informatiile.
  • Acuzele de hartuire aduse de primar colegilor de la reporteris sunt, din punctul nostru de vedere, lipsite de substanta, dar fac obiectul “apararii” sale de cateva luni. Am precizat in textul care insoteste interviul ca posibilul disconfort al mamei sale i se datoreaza si ca interesul public al miilor de mame care platesc impozite si taxe prevaleaza in acest caz.
  • Editarea interviului (transcrierea etc) a fost finalizata aseara, in jurul orelor 23,00, si din acest motiv nu am luat opinia colegilor de la ReporterIS. De aceea o prezentam acum.
  • Conflictul dintre primar si ReporterIS este, fara indoiala, important, dar am cautat sa urmarim in principal fondul problemei: escamotarea averii primarului, indecenta banilor primiti la botez, banii primiti de mama sa de la un om de afaceri pe care tocmai il servise cu un teren in centru etc
  • Atitudinea noastra fata de asemenea practici ale primarului Chirica este fara echivoc : o condamnare viguroasa
  • Incercam o relatare la rece a acestui scandal public evitand tonul foarte încărcat emoțional.

Comentarii