Republica Moldova la 32 de ani de Independenţă

luni, 04 septembrie 2023, 01:50
4 MIN
 Republica Moldova la 32 de ani de Independenţă

Este un moment pentru a recunoaşte rezilienţa şi spiritul inovator, care au permis navigarea prin provocările istoriei, indiferent că acestea au venit dinspre Kremlin, ori din propria bătătură, prin comuniştii lui Voronin şi Dodon, oligarhii fugari Plahotniuc şi Şor ori Ivan Ceban – actualul cal troian – primarul Chişinăului, care joacă partitura proeuropeanului constructiv „reciclat” dintr-un socialist des călător la Moscova.

Există o scenă în bijuteria cinematografică „Interstellar” în care o navetă spaţială fragilă, ajunsă într-un alt sistem solar, coboară pe o planetă necunoscută în căutarea unui mediu care să poată permite viaţa. Enorma forţă de gravitaţie dată de vecinătatea unei găuri negre făcea ca pe planeta respectivă timpul să curgă altfel pentru cosmonauţi, o singură oră petrecută acolo echivalând cu şapte ani trăiţi pe Pământ. 

Săptămâna trecută, Republica Moldova şi-a sărbătorit cea de-a 32-a aniversare a Independenţei sale. Dacă este să îi luăm drept referinţă pe fizicienii care încearcă să desluşească dimensiunea reală a istoriei Universului, pentru această ţară mică (dar cu „un suflet mare”, aşa cum a fost recunoscută după gestionarea crizei refugiaţilor ucraineni), trecerea timpului poate părea a fi subiectul unei dimensiuni paralele. Ameninţarea continuă a posibilei vecinătăţi cu o „gaură neagră” politică –puternica entitate ostilă numită Rusia, care trăieşte doar pentru a acapara teritorii prin forţă – face ca cei 32 de ani de Independenţă să pară mult mai extinşi decât ne-am aştepta să fie conform calendarului nostru obişnuit. 

Începând cu 1991, anul declarării independenţei faţă de Kremlin, Republica Moldova a navigat încontinuu printre provocările politice şi economice, fiind mereu pusă la încercare (precum echipajul navetei noastre spaţiale). În ciuda acestor provocări, Republica Moldova şi-a menţinut integritatea şi a continuat să se dezvolte. 

Trecutul: Drumul spre Independenţă

Pentru a înţelege evoluţia Republicii Moldova, este esenţial să ne întoarcem în timp, la momentul în care ţara şi-a obţinut independenţa faţă de Uniunea Sovietică. A fost o perioadă marcată de optimism şi speranţă, dar şi de provocări majore. Asemenea unei navete spaţiale intrând în atmosfera unui spaţiu necunoscut, Republica Moldova a trebuit să se adapteze rapid la schimbările din peisajul internaţional şi să-şi stabilească propria identitate şi direcţie.

Prezentul: Navigând prin Provocări

La fel ca echipajul navei spaţiale din „Interstellar”, Republica Moldova s-a confruntat cu provocări colosale de-a lungul decadelor care au urmat, problemele economice, politice şi sociale fiind precum nişte vortexuri gravitaţionale care au influenţat cursul istoriei recente a ţării. Cu toate acestea, Republica Moldova a reuşit să-şi menţină integritatea şi să facă paşi importanţi în direcţia dezvoltării şi modernizării.

Una dintre provocările majore cu care s-a confruntat Republica Moldova a fost conflictul din Transnistria, o regiune separatistă care a căutat independenţa în urma destrămării Uniunii Sovietice. Însă, cu eforturi diplomatice şi angajament faţă de soluţionarea paşnică a conflictului, ţara a reuşit să-şi păstreze integritatea sa teritorială şi să avanseze spre o reconciliere durabilă.

De asemenea, Republica Moldova s-a confruntat cu provocări economice, inclusiv sărăcia şi corupţia. În ciuda tuturor acestor piedici, reformele economice şi eforturile pentru consolidarea statului de drept au adus îmbunătăţiri semnificative în ultimii ani, acordurile de asociere cu Uniunea Europeană deschizând noi oportunităţi pentru dezvoltare şi cooperare internaţională.

Viitorul: O Navigaţie Continuă

Astăzi, în contextul războiului declanşat de Putin în vecinătatea ucraineană, Republica Moldova continuă să navigheze pe drumul său, făcând faţă tuturor provocărilor contextuale, incerte şi imprevizibile. Cu hotărâre şi curaj, proeuropenii care guvernează astăzi la Chişinău au demonstrat că se poate rezista şi progresa.

Cei 32 de ani de Independenţă ai Republicii Moldova reprezintă un moment important de reflecţie asupra realizărilor şi eforturilor depuse de-a lungul timpului. Este un moment pentru a recunoaşte rezilienţa şi spiritul inovator, care au permis navigarea prin provocările istoriei, indiferent că acestea au venit dinspre Kremlin, ori din propria bătătură, prin comuniştii lui Voronin şi Dodon, oligarhii fugari Plahotniuc şi Şor ori Ivan Ceban – actualul cal troian – primarul Chişinăului, care joacă partitura proeuropeanului constructiv „reciclat” dintr-un socialist des călător la Moscova.

La Mulţi Ani, Republica Moldova! Asemenea eroilor din „Interstellar”, ţara a dovedit că binele poate învinge în faţa oricărei găuri negre politice şi că este posibil să se construiască un viitor mai strălucitor, atât timp cât există hotărâre şi unitate.

Comentarii