De Sănătate

Punem punctul pe știi

Respiraţia urât mirositoare de dimineaţă. Obiceiuri şi boli care au acest efect

miercuri, 11 noiembrie 2020, 13:37
2 MIN
 Respiraţia urât mirositoare de dimineaţă. Obiceiuri şi boli care au acest efect

Respiraţia urât mirositoare de dimineaţă este o problemă foarte frecventă, dar câteodată este semnul unor boli care nu trebuie ignorate

 

Conform Academiei americane de Stomatologie Generală (The Academy of General Dentistry), respiraţia urât mirositoare de dimineaţă – sau halitoza, după cum e denumită medical-, descrie acel miros neplăcut în gură, cronic, care nu dispare.

Conform American Dental Association (ADA), în general respiraţia urât mirositoare de dimineaţă apare din cauza acumulării de bacterii în gură peste noapte. În timpul nopţii, enzimele din salivă vor descompune particulele alimentare rămase între dinţi, pe limbă sau în jurul gingiei. Această descompunere eliberează compuşi volatili de sulf (VSC), care emană un miros urât. Anumite alimente sunt de altfel recunoscute pentru acest efect: usturoiul, ceapa, cafeaua şi condimentele. 
 
Fumatul poate provoca şi el respiraţie urât mirositoare, iar fumătorii e posibil să nu-şi dea seama de asta pentru că fumatul le diminuează simţul mirosului. 
Respiraţia poate să miroasă urât şi dacă gura este uscată. Saliva ajută gura să „clătească“ bacteriile care se acumulează peste zi şi noapte. Dacă nu se produce suficientă salivă, bacteriile se vor acumula. 
 
Igiena orală precară este o cauză frecventă a respiraţiei urât mirositoare. Spălatul temeinic pe dinţi îndepărtează bacteriile şi particulele alimentare care o provoacă.
Cauza poate fi la fel de simplă precum igiena dentară proastă, mai ales dacă ea duce la complicaţii: cariile dentare sau gingivita. Cariile dentare sau un „dinte mort“ pot provoca respiraţie urât mirositoare. Cu toate acestea, şi anumite afecţiuni cronice care nu sunt legate direct de gură pot fi uneori responsabile pentru acel miros neplăcut al respiraţiei.
 
Spre exemplu, diabetul netratat poate fi o cauză a respiraţiei urât mirositoare. Unele infecţii – cum ar fi amigdalita, sinuzita şi bronşita – sau infecţiile fungice ale gurii, buzelor şi limbii pot avea, de asemenea, un efect negativ asupra respiraţiei.
 
În unele cazuri, boala hepatică sau renală poate duce la respiraţie urât mirositoare.

Comentarii