De Business

Punem punctul pe știi

România, ţintă strategică pentru Putin – Independenţa energetică nu este de conceput pentru Rusia

sâmbătă, 16 septembrie 2023, 15:37
1 MIN
 România, ţintă strategică pentru Putin – Independenţa energetică nu este de conceput pentru Rusia

România, ţintă strategică pentru Putin. Gazele din Marea Neagră asigură energie şi ţărilor vecine. Independenţa energetică nu este de conceput pentru Rusia, a cărei economie se bazează pe exportul de gaze şi petrol. România, ţintă strategică pentru Putin. Gazele din Marea Neagră asigură energie şi ţărilor vecine.

Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei nu provoacă doar distrugeri fizice asupra regiunii, ci blochează şi potenţialul energetic extrem de promiţător al Mării Negre. De aceea nici nu a răspuns pozitiv ofertelor secrete ale ONU şi UE de a relua exportul cerealelor prin Marea Neagră, pentru că nu asta îl interesează.

Potrivit Centrului pentru Analiza Politicii Europene (CEPA), intenţia distructivă a Rusiei se concentrează pe oraşele de coastă ale Mării Negre şi extinderea acesteia la Marea Azov şi pe infrastructura energetică. Iniţiativa Mării Negre privind exportul de cereale este doar un pretext pentru Putin de a bloca Marea Neagră din punct de vedere al resurselor energetice.

România şi Turcia au cel mai mult de pierdut în acest sector. Resursele energetice enorme din Marea Neagră ar putea ajuta la trecerea regiunii la energie cu emisii scăzute de carbon, iar Putin acţionează pentru a opri orice dezvoltare.

Explorarea parţială a platformei Mării Negre a dezvăluit deja depozite colosale de hidrogen sulfurat – un gaz al viitorului, care poate ajuta la producerea de energie curată prin amestecarea cu gazul natural pentru a crea emisii mult mai mici de dioxid de carbon.

Vezi mai multe detalii pe newsweek.ro

Comentarii