Rusia încă mai poate câștiga în Ucraina, avertizează serviciile vestice de informații

sâmbătă, 23 aprilie 2022, 10:05
2 MIN
 Rusia încă mai poate câștiga în Ucraina, avertizează serviciile vestice de informații

Rusia încă mai poate câștiga în Ucraina, avertizează serviciile vestice de informații, citate de The Times. Potrivit publicației britanice, care a avut constant o atitudine favorabilă Ucrainei, experții din serviciile vestice de informații cred că războiul din Ucraina va dura până la finalul anului.

Publicația nu oferă nici un fel de alte indicații referitoare la sursele sale de informații.

The Times arată care ar fi avantajele Rusiei, în acest moment:

În Est, forțele rusești depășesc forțele ucrainene într-un raport de trei la unu. Ele ar putea încercui și distruge un număr mare de trupe ucrainene.

În cel mai rău scenariu, Rusia ar avea destule forțe să încerce un nou asalt asupra Kievului sau să blocheze complet accesul Ucrainei la Marea Neagră.

Terenul din Donbas este plat și favorizează folosirea tancurilor. În zona de nord a Kievului erau păduri.

Putin a numit la conducerea trupelor sale un general cu experiență în Siria, Alexander Dvornikov. El este cel care a bombardat Alepul până când orașul a fost ras de pe suprafața pământului și l-a ajutat pe președintele Assad să rămână la putere. Acum, el încearcă să prindă forțele ucrainene în clește, presând la sud de Harkov și la nord de Luhansk.

Dacă Dvornikov reușete să izoleze forțele ucrainene, să le încercuiască și să le toace, Putin ar putea clama o victorie, susțin sursele citate de The Times.

 „Este puțin probabil” ca ofensiva Rusiei în regiunea Donbas, din estul Ucrainei, „să aibă un succes dramatic mai mare decât ofensivele anterioare”, însă forțele Moscovei ar putea „obține câștiguri limitate”, apreciau, acum câteva zile, specialiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW).

Forțele ruse ar putea slăbi pozițiile ucrainene în estul Ucrainei prin „concentrarea puternică” și prin sporirea numărului de atacuri, dar probabil acest lucru se va întâmpla cu un cost ridicat, astfel că un succes dramatic ofensiv rusesc „rămâne foarte puțin probabil”, se mai arată în evaluarea celor de la ISW. (defapt.ro)

Comentarii