De Business

Punem punctul pe știi

Rusia va suferi cea mai dură prăbușire economică, din 1994 până acum

marți, 10 mai 2022, 15:31
1 MIN
 Rusia va suferi cea mai dură prăbușire economică, din 1994 până acum

Rusia va suferi în 2022 cea mai dură prăbușire economică, din 1994 până acum, scrie Bloomberg, care ar avea informații de la persoane din administrația rusă implicate în pregătirea estimărilor privind evoluția economiei. Potrivit Bloomberg, căderea economică ar putea fi de 12% din PIB, acesta fiind efectul sancțiunilor dure impuse Rusiei.

„Produsul intern brut este probabil să scadă cu până la 12% în acest an, mai mult decât scăderea de 8% preconizată de Ministerul Economiei, potrivit unor persoane familiare cu estimările care au vorbit sub rezerva anonimatului (…) Guvernul nu a publicat o prognoză publică de la invazia Ucrainei”, scrie Bloomberg.

Totuși, ministerul rus de Finanțe a contrazis, azi, aceste date. Ministerul a arătat că nu este sarcina sa să pregătească prognoza economică.

Bloomberg prezintă un grafic care arată că o contracție de 12% a economiei rusești nu s-a mai produs din 1994.

Un analist consultat de agenție a spus că acesta este efectul embargoului, al reducerii dependenței de gazul rusesc și al plecării companiilor străine. O prognoză este însă greu de făcut, având în vedere că UE pregătește noi sancțiuni.

„Banca Rusiei a anunțat pe 29 aprilie că se așteaptă la o contracție între 8% și 10% în acest an. Fondul Monetar Internațional a estimat o scădere de 8,5%, în timp ce un sondaj Bloomberg printre economiști a arătat o scădere medie de 10,3%.

Dacă prognoza Ministerului de Finanțe se dovedește corectă, aceasta ar șterge aproximativ un deceniu de creștere economică, potrivit unei persoane familiarizate cu prognozele”, mai scrie Bloomberg, preluat de defapt.ro

Comentarii