S-a făcut primul pas pentru interzicerea maşinilor în Grădina Botanica

joi, 02 decembrie 2021, 02:50
3 MIN
 S-a făcut primul pas pentru interzicerea maşinilor în Grădina Botanica

Comisia de circulaţie a avizat iniţiativa venită din partea a aproximativ 3.000 de ieşeni care au solicitat interzicerea circulaţiei rutiere

 

Iniţiativa civică privind interzicerea circulaţiei rutiere pe drumul din Grădina Botanică a avut ecou la nivelul Primăriei. Comisia de circulaţie a avizat favorabil o astfel de propunere în cea mai recentă şedinţă a forului. Acesta este primul pas în încercarea autorităţilor locale de a transforma drumul în pietonal: urmează să fie solicitat avizul Poliţiei Rutiere şi, ulterior, iniţierea discuţiilor cu Universitatea „Al.I.Cuza” în vederea implementării măsurii.

3.000 de persoane vor drum pietonal

O petiţie iniţiată în mediul online în acest an a fost semnată de aproape 3.000 de persoane, care s-au pronunţat în favoarea interzicerii circulaţiei rutiere. În schimb, maşinile pot intra în Grădina Botanică, în principal, prin str. Podgoriilor, recent asfaltată, astfel fiind asigurat accesul la Mănăstirea Podgoria Copou şi pentru riverani. Propunerea venită din partea societăţii civile vizează ca drumul să devină pietonal de la intersecţia cu str. Eudoxiu Hurmuzachi (la circa 100 metri de la poarta actuală de intrare din Păcurari) şi până în zona parcării de lângă Mănăstire. Astfel, se arată în petiţie, se asigură accesul spre zona de case de pe Hurmuzachi, în timp ce în cazul celorlalte locuinţe, din zona Mănăstirii, circulaţia este asigurată prin str. Podgoriilor. „Primăria îşi doreşte ca drumul să devină pietonal.

Comisia de circulaţie a aprobat să nu se mai circule prin Grădina Botanică. După această decizie a Comisiei, este necesar şi un aviz al Poliţiei Rutiere. Apoi, va trebui să discutăm cu Universitatea, acel drum este al Universităţii, trebuie să vedem cine poate pune bariera sau sistemul de pază”, ne-a declarat ieri Radu Botez, consilier personal al primarului şi membru în Comisia de circulaţie de la nivelul municipalităţii. În petiţia lansată în mediul online, iniţiatorii aduc o serie de argumente în favoarea interzicerii circulaţiei rutiere.

„Strada nu are trotuar, iar maşinile parcate pe stradă fac drumul mult prea îngust pentru pietoni şi maşini. Strada este intens circulată de maşini, multe dintre ele mergând cu viteză chiar dacă sunt mulţi pietoni care se plimbă pe stradă. Copiii se joacă în zonă şi se întâmplă des să iasă dintre maşinile parcate în faţa maşinilor în circulaţie, fapt extrem de periculos”, sunt câteva dintre problemele enumerate în petiţie. Unul dintre motivele pentru care drumul a devenit intens circulat vizează şi faptul că str. Podgoriilor a fost asfaltată: unii şoferi folosesc acum ruta ca o scurtătură între Păcurari şi Breazu, iar acest lucru se întâmplă în condiţiile în care, pe unele porţiuni, drumul are doar 3 metri, fără trotuar.

Mai mult, Primăria are în fază de licitaţie asfaltarea şos. Munteni, pe tronsonul până la intrarea în Grădina Botanică, ceea ce poate determina, în viitor, un trafic şi mai intens în zonă. De asemenea, actualele măsuri adoptate pe sectorul din Grădina Botanică (indicatoare cu „Oprirea interzisă” sau limitarea vitezei la 30 km/h) nu sunt respectate de către unii şoferi. Astfel, sunt destui acei conducători auto care opresc maşina în jurul lacului şi aglomerează zona spre nemulţumirea celor care vin în Grădina Botanică pentru o plimbare şi aer proaspăt. 

Comentarii