Sam Bankman-Fried, fondatorul platformei de criptomonede FTX, pledează nevinovat

vineri, 31 martie 2023, 17:12
2 MIN
 Sam Bankman-Fried, fondatorul platformei de criptomonede FTX, pledează nevinovat

Fondatorul platformei de criptomonede FTX, Sam Bankman-Fried, a pledat joi nevinovat faţă de noile acuzaţii, de conspiraţie pentru încălcarea legilor privind finanţarea unor campanii electorale în SUA şi mită plătită autorităţilor chineze, transmite Reuters. Bankman-Fried, în vârstă de 31 de ani, şi-a prezentat poziţia faţă de noul rechizitoriu format din 13 capete de acuzare prin intermediul avocatului său, Mark Cohen, la o audiere în faţa judecătorului de district Lewis Kaplan, la tribunalul federal din Manhattan. 

Mai devreme, el a pledat nevinovat pentru opt capete de acuzare de fraudă şi conspiraţie potrivit cărora ar fi furat miliarde din fondurile clienţilor FTX pentru a acoperi pierderile fondului său speculativ, Alameda Research. Cohen a spus că intenţionează să conteste noile acuzaţii, deoarece acestea au fost aduse după ce Bankman-Fried a fost extrădat din Bahamas, unde a fost arestat în decembrie şi unde avea sediul FTX. Noile acuzaţii se adaugă la presiunea exercitată asupra lui Bankman-Fried, care riscă o posibilă pedeapsă de zeci de ani de închisoare dacă va fi condamnat într-un un proces care va începe pe 2 octombrie.

Arestarea lui Bankman-Fried a survenit după ce o serie de retrageri ale clienţilor, stimulate de preocupările legate de transferuri de fonduri între bursă şi Alameda, a determinat prăbuşirea FTX, acum falimentară. Rechizitoriul iniţial, de la biroul procurorului american din Manhattan, conţine puţine detalii despre presupusa schemă. Într-o postare neobişnuită pe blog, după arestare, fostul miliardar a recunoscut gestionarea inadecvată a riscurilor la FTX, dar a spus că nu a furat fonduri. La sfârşitul lunii februarie, procurorii au depus un nou rechizitoriu în 12 capete de acuzare, care detaliază acuzaţiile de fraudă şi îl acuză pe Bankman-Fried că a contribuit ilicit cu zeci de milioane de dolari la campaniile politice din SUA, prin donatori de paie, parte a unei strategii de cumpărare a influenţei la Washington.

Şi, marţi, procurorii au trecut să deschidă încă un rechizitoriu, care îl acuză pe Bankman-Fried că a conspirat pentru a încălca o lege anti-mită, prin orchestrarea unei plăţi de 40 de milioane de dolari către autorităţile chineze, pentru a recâştiga accesul la un miliard de dolari în criptomonede din conturile Alameda, care fuseseră îngheţate.

Comentarii