Sat cu sat, oraş cu oraş

marți, 07 noiembrie 2023, 02:50
4 MIN
 Sat cu sat, oraş cu oraş

Dacă dezvăluirile presei de la Chişinău sunt reale, bugetele exorbitante alocate de către Moscova pentru planurile de cumpărare a Moldovei, alegător cu alegător, sat cu sat şi oraş cu oraş, nu doar că vor manipula rezultatele alegerilor, dar vor reprezenta şi o provocare extrem de serioasă pentru viitorul – şi nu doar cel politic – al ţării.

Ţinând cont că în 2024 ne aşteaptă, în România, un set complet de campanii electorale, ar fi poate interesant de ştiut că săptămâna trecută, chiar înaintea alegerilor locale, Republica Moldova a fost martora unor dezvăluiri îngrijorătoare referitoare la un posibil scenariu care vizează schimbarea dramatică a hărţii politice şi chiar geografice a ţării. Potrivit informaţiilor furnizate în spaţiul public, neavând actualmente capacitatea de a cuceri militar Republica Moldova, Moscova ar plănui să cumpere ţara la propriu, altfel spus să „achiziţioneze” alegător cu alegător, sat cu sat, oraş cu oraş, până la „ocuparea” politică a unor întregi teritorii.

Punctul principal al acestor dezvăluiri publice l-a reprezentat o presupusă schemă de corupere a alegătorilor pusă în aplicare la alegerile locale în oraşul Bălţi, al doilea cel mai mare oraş din Republica Moldova. Conform informaţiilor din presa de peste Prut, echipa lui Ilan Şor (unul dintre oligarhii fugari moldoveni, aflat în strânsă legătură cu cercurile Kremlinului) ar fi primit sarcina de a obţine victoria în scrutinul local din Bălţi, beneficiind pentru acest lucru de un buget grandios. Obiectivul setat a fost acela de a obţine minim 15 mii de voturi, dintr-un bazin de 36 mii de alegători, strategia extrem de agresivă bazându-se pe aproximativ 1000 (!) de coordonatori, după un model deja testat cu succes în Orhei, dar şi în Găgăuzia, scopul final fiind acela de a submina guvernarea şi obţinerea controlului asupra unui oraş strategic pentru Republica Moldova. În acest moment nu este clar ce se va întâmpla peste două săptămâni, în turul II al acestor alegeri locale, dar o victorie pentru echipa lui Ilan Şor la Primăria Bălţi ar reprezenta un avertisment extrem de serios asupra capacităţilor Moscovei de a interveni brutal în viaţa politică a Republicii Moldova.

Cele mai tulburătoare detalii ale acestei operaţiuni au fost acelea referitoare la sumele de bani pregătite pentru a prelua controlul asupra zonelor vizate. Informaţiile apărute în presă au arătat că pentru candidaţii cu şanse reale în alegerile din diverse localităţi, „echipa” lui Ilan Şor ar fi plătit sume uriaşe, de aproximativ 100.000 de dolari pentru un centru raional, candidaţii notabili, cu un rating ridicat, care ar fi încurcat rezultatele electorale primind între 30.000 şi 50.000 de dolari doar pentru a nu candida la alegeri, în timp ce primarii de sate nu au fost nici ei uitaţi, fiindu-le promise investiţii în proiecte în valoare de sute de mii de dolari, un „investitor privat” urmând să vină şi să acopere aceste cheltuieli – totul în schimbul transferului controlului asupra localităţilor conduse de către aceştia. Iar dacă luăm în calcul că presa de peste Prut vehiculează informaţia că cel puţin 800-900 de primării din Republica Moldova au fost prinse în această „ofertă”, putem calcula şi singuri sumele enorme alocate pentru acest plan sinistru.

Aceste dezvăluiri ridică o mulţime de semne de întrebare cu privire la amploarea şi influenţa pe care Moscova, prin pionii săi, doreşte să o aibă asupra Moldovei. Cu sute de primării în joc, fiecare cu propriul său buget de sute de mii de dolari alocaţi pentru a creşte ratingul primarilor, această iniţiativă ar putea schimba foarte uşor echilibrul puterii în mod substanţial.

Şi poate că tot în această cheie poate fi interpretată şi prezenţa neaşteptat de mare a alegătorilor în primul tur de scrutin al alegerilor locale de peste Prut, aceştia votând cu frenezie o listă întreagă de personaje care numai integrare europeană pentru Republica Moldova nu-şi doresc, începând cu primarul prorus al Chişinăului, Ion Ceban, şi terminând cu lista „candidaţilor” cultivaţi în pepiniera oligarhului Ilan Şor şi plantaţi apoi în toate colţurile ţării. 

În acest ritm, viitoarele alegeri parlamentare din Republica Moldova ar putea să aducă mai multe schimbări în peisajul politic de peste Prut, una dintre cele mai importante fiind aceea că cei din Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), proeuropenii care o sprijină pe Preşedinta Maia Sandu – chiar dacă vor fi în continuare favoriţi să câştige scrutinul – s-ar putea trezi în situaţia de a nu mai avea suficiente voturi pentru a forma de unii singuri majoritatea parlamentară şi a gestiona un guvern pro-european funcţional, găsindu-se într-un legislativ împărţit cu socialiştii lui Dodon, mercenarii lui Ilan Şor şi cameleonii politici ai lui Ion Ceban, primarul prorus al Chişinăului. 

În concluzie, dacă dezvăluirile presei de la Chişinău sunt reale, bugetele exorbitante alocate de către Moscova pentru planurile de cumpărare a Moldovei, alegător cu alegător, sat cu sat şi oraş cu oraş, nu doar că vor manipula rezultatele alegerilor, dar vor reprezenta şi o provocare extrem de serioasă pentru viitorul – şi nu doar cel politic – al ţării. 

Comentarii