De Business

Punem punctul pe știi

Schema imobiliară Solumnia&Viliera: tabelul datoriilor ajunge la 15 mil. euro. Zeci de ieşeni au dat bani pe case şi n-au primit nimic

sâmbătă, 02 martie 2024, 02:50
4 MIN
 Schema imobiliară Solumnia&Viliera: tabelul datoriilor ajunge la 15 mil. euro. Zeci de ieşeni au dat bani pe case şi n-au primit nimic

Creditorii dezvoltatorului imobiliar Crossgate se organizează. În timp ce zeci de ieşeni au plătit integral în perioada 2018 – 2020 apartamente pe care nu le-au primit în ansamblurile Solumnia & Viliera, iar avocatul păgubiţilor acuză o posibilă schemă ingenioasă şi complexă, „în familie”, gândită special pentru a escroca clienţii, administratorul judiciar al dezvoltatorului numără păgubiţii şi sumele datorate acestora. 

Astfel, potrivit tabelului preliminar al creanţelor, suma totală solicitată de creditor este de 75,4 milioane de lei (peste 15 milioane de euro), din care peste 68,6 milioane de lei reprezintă creanţe acceptate.

În cererea de declarare a insolvenţei, Crossgate SRL a explicat judecătorilor că “are în curs de edificare două ansambluri rezidenţiale – Solumnia, finalizat în proporţie de 95%, şi Viliera, finalizat cu excepţia branşării la reţeaua de apă şi canalizare”, iar „imposibilitatea de valorificare a ansamblului Viliera, care ar fi generat o importantă sursă de venituri, se datorează neeliberării avizelor şi certificatelor în termenele legale”. În plus, „graficul de execuţie al celui de-al doilea ansamblu s-a decalat, iar parte din promitenţii-cumpărători au decis încetarea relaţiilor contractuale şi au demarat executări silite a căror valoare este de 2.245.800,59 lei, pe care debitoarea nu le poate achita la acest moment”.

Cel mai mare creditor: notarul Coste

Cel mai mare creditor al firmei deţinută şi administrată de notarul Alexandru Dan Coste este TBI Bank EAD Sofia (Sucursala Bucureşti), care reclamă suma de 16.484.600 lei. Potrivit supervizer.ro, Crossgate SRL, care ar fi luat de la TBI Bank un credit de 4,653 milioane euro, acuză banca de faptul că «şi-a încălcat practic obligaţiile contractuale»… «iar executările silite şi încercarea de adjudecare a tuturor activelor, care sunt subevaluate, în contul creanţei, practic duc societatea spre faliment».

CROSSGATE SRL Iaşi (CUI/CIF: 39297951) a intrat în insolvenţă pe data de 11 decembrie 2023, oficial la propria cerere, conform deciziei pronunţate de judecătorul sindic Mihaela-Roxana ROMILA în Dosarul nr.6536/99/2023.

Al doilea creditor: o fostă firmă a notarului Coste

Al doilea cel mai mare creditor e Financent SRL, care vrea să recupereze de la dezvoltatorul imobiliare aproape 13 milioane lei. Financent este o altă firmă care i-a aparţinut lui Dan Alexandru Coste până în urmă cu câteva săptămâni. Potrivit obiectului principal de activitate, Financent se ocupă cu “Activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management”, iar potrivit datelor din bilanţurile financiare depuse la Ministerul de Finanţe, cea mai mare cifră de afaceri a acestei firme, de 91.008 lei a fost realizată în al doilea an de activitate (2019), iar cel mai mare profit (de 13.977 lei) l-a realizat în 2020. În 2022, cifra de afaceri a Financent a fost cam cat salariul net pe o lună al unui IT-ist de provincie (10.000 lei), iar profitul a fost de 3.139 de lei. Cu toate acestea, datoria pretinsă de Financent reprezintă 18% din totalul masei credale.

CITESTE SI: INVESTIGAŢIE – Ansamblurile premium Solumnia&Viliera: o miză de milioane de euro. Zeci de ieşeni au plătit integral apartamente pe care nu le-au mai primit

În total, peste o sută de creditori – persoane fizice sau juridice – aşteaptă să-şi recupereze banii de la dezvoltatorul ansamblurilor de locuinţe premium. În conturile propriilor salariaţi, Crossgate mai are de achitat aproape 36 de mii de lei, iar datoriile către bugetul de stat sunt de peste 1,1 milioane lei.

Sunt însă clienţi persoane fizice care au de recuperat de la dezvoltator sume mai mari de bani decât cea datorată de Coste prin firma sa Bugetului de Stat. Motiv pentru care expertul în insolvenţă care se ocupă de Crossgate a propus în prima adunare a creditorilor desemnarea unui Comitet al Creditorilor, iar varianta finală votată constă într-un Comitet al Creditorilor în care un reprezentant al ANAF va fi preşedinte, iar TBI Bank şi Gheorghiţă Chiper vor fi membri (cel din urmă înscris la masa credală cu o creanţă de 1.096.163 lei).

Ce cer creditorii

În cadrul adunării creditorilor, la punctul trei al dezbaterilor, LD Expert Grup SPRL a cerut să fie confirmat ca administrator judiciar al societăţii Crossgate , iar creditorii au avut dezbateri aprinse legate de firma care ar urma să dezlege iţele datoriilor dezvoltatorului imobiliar. Lucru care reiese din hotărârea adoptată în final: “Având în vedere ca deciziile se adopta cu votul favorabil al titularilor majorităţii, prin valoare, a creanţelor prezente, administratorul judiciar constată că: Adunarea creditorilor cu un procent de 48,22% din total masa credală cu drept de vot, confirma LD Expert Grup SPRL ca administrator judiciar. La calculul procentului nu au fost avute în vedere voturile exprimate de AJFP Iasi (cu un procent de 1,71) şi TBI BANK EAD Sofia (cu un procent de 24,37), iar cu un procent de 30,6% a fost confirmat consorţiul format din LD Expert Grup SPRL şi Capital Insolv SPRL Filiala Iasi.

Creditorii în procent de 2,38% din total masa credală confirma Societatea Profesionala de Consultanta, Reorganizare, Lichidare SPRL.

Creditorii în procent de 1,6% confirma pe RTZ Parteners SRL. Creditorii în procent de 13,22% din total masa credală nu au confirmat sau numit alt administrator judiciar”.

Nici cu stabilirea onorariului creditorii nu au ajuns la o înţelegere clară, aşa că în procesul verbal al şedinţei s-a consemnat: “Având în vedere că la punctul 3 de pe ordinea de zi nu a putut fi luată o hotărâre, nu s-a pus în discuţia creditorilor prezenţi acest punct de pe ordinea de zi”.

În final, creditorii au ajuns totuşi la un acord în ce priveşte firma care va efectua evaluarea bunurilor deţinute de SC Crossgate SRL, iar sc Evalon Proiect SRL se va ocupa pe parcursul procesului de insolvenţă de rapoartele de evaluare.

Comentarii