De Business

Punem punctul pe știi

Se trăieşte bine în afara Schengen! Firmele austriece învârt aproape 10 mil. euro la Iaşi. Iată lista lor!

marți, 09 mai 2023, 01:50
4 MIN
 Se trăieşte bine în afara Schengen! Firmele austriece învârt aproape 10 mil. euro la Iaşi. Iată lista lor!

În timp ce ministrul austriac de interne a ţinut să precizeze luna trecută că mai este cale lungă până la intrarea României în spaţiul de liberă circulaţie Schengen, firmele cu acţionariat austriac învârt anual în Iaşi afaceri de milioane de euro şi obţin profituri la fel de consistente, bani care, după cum acuză mulţi, sunt făcuţi „pe spatele românilor”. 

La nivelul judeţului Iaşi sunt 18 firme care au în structura acţionariatului cel puţin o persoană fizică/ juridică cu domiciliul/ sediul în Austria, conform datelor de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. Aceste firme activează în mediul de afaceri din judeţul Iaşi în mai multe domenii, de la imobiliare şi IT&C la agricultură, industrie, servicii şi turism.

 Situaţiile financiare pe anul trecut nu au fost încă depuse de toate firmele la Ministerul Finanţelor Publice, astfel că ne vom raporta la bilanţurile din 2021, an în care 16 din cele 18 firme austriece cu sediul social pe raza judeţului Iaşi au realizat o cifră de afaceri totală de 45 milioane de lei, echivalentul sumei de 9,2 milioane de euro, şi un profit brut de circa 7 milioane de lei, adică aproximativ 1,4 milioane de euro. Companiile austriece aveau împreună 74 de angajaţi. De departe se remarcă firma Schubert Music Publishing SRL, cu activităţi de realizare a înregistrărilor audio şi activităţi de editare muzicală, care „a bifat” pe piaţa locală o cifră de afaceri de aproape 17,1 milioane de lei (3,5 milioane euro) în anul 2021, profitul brut fiind de 1,5 milioane de lei (305.000 euro). Cifrele au fost obţinute cu doar trei oameni pe statul de plată. În această firmă apar ca asociaţi Radu Cătălin Muraru, Dan Cristian Muraru, Bogdan Maxim (17%) şi persoana juridică Schubert Music Europe GMBH (50%). Alte două companii au rulat în anul 2021 afaceri de peste 5 milioane de lei, cinci au raportat afaceri între 1 – 4 milioane de lei, iar opt sub pragul de un milion de lei. Două societăţi au raportat în acelaşi an zero la cifra de afaceri.

Pe lângă firma Schubert Music Publishing, lista noastră cu firme care au acţionariat austriac mai cuprinde societăţile Verenafarm, Immoagro Trade, CHV Container Ro, Pwrr Lab Consulting Development (actuala Pwrr Services), Tissuegnostics Romania, Nutrition Grup, Streamunlimited Romania, Nouvelle Tourism International, Radu, Altasoft Software Solutions, Krobath Romania, Ayhaus Invest, Arch-Tim, Agroteh Boeck, Sport Pro Active, Patricia Case şi Agrimabo, ultimele două firme raportând zero la cifra de afaceri pe anul 2021.

Este posibil însă ca numărul austriecilor care controlează firme din judeţul nostru să fie mai mare, în condiţiile în care lista „Ziarului de Iaşi” cuprinde doar societăţile comerciale care au sediul social pe raza judeţului Iaşi, fără a include PFA, II şi IF, dar nici societăţi cu sediul social în alt judeţ şi care au în Iaşi doar punct de lucru, ori societăţi care au acţionar o persoană juridică română – care la rândul ei are acţionari din Austria.

Cu activitate în agricultură, Verenafarm a raportat o cifră de afaceri pe anul 2021 de aproape 6 milioane de lei (1,2 milioane de euro), dar un profit brut “subţirel”, de circa 727.000 de lei (147.000 de euro), şi 8 angajaţi (număr mediu). Cu sediul în satul Bădeni din comuna ieşeană Scobinţi, firma îi are ca asociaţi pe Bock Willibald (90%) şi Bock Margarete (10%).

Immoagro Trade este administrată de un alt membru al familiei Bock din Austria, mai exact Bock Verena, firma având activitate tot în agricultură şi sediul tot în satul Bădeni. A raportat o cifră de afaceri de 5,6 milioane de lei (1,1 milioane de euro), la care a obţinut un profit brut de aproape 1 milion de lei (204.000 de euro), cu un număr mediu de 6 salariaţi.

CHV Container Ro produce rezervoare, cisterne şi containere metalice, înregistrând afaceri de circa 4,4 milioane de lei (890.000 de euro) şi un profit brut de numai 185.000 de lei (37.000 de euro) în 2021. La asociaţi apar Wolfgang Weinrich (70%) şi Ioan Muntianu (30%). Firma a raportat în 2021 un număr mediu de 14 salariaţi.

Pwrr Lab Consulting Development, actuala Pwrr Services este administrată de austriacul Christopher Bartl, unicul asociat, şi a raportat o cifră de afaceri de 3,7 milioane de lei (750.000 de euro) în 2021, iar profitul brut a fost de 1,9 milioane de lei (380.000 de euro). Are activitate în IT&C, declarând 10 angajaţi în acea perioadă.

Tissuegnostics Romania are activitate în acelaşi domeniu, respectiv IT&C, înregistrând în 2021 o cifră de afaceri de 2,5 milioane de lei (510.000 de euro) şi un profit brut de 121.000 de lei (24.000 de euro). Unic asociat este firma austriacă Tissuegnostics GMBH. În Iaşi a raportat un număr mediu de 14 angajaţi.

Rezultatele financiare pentru celelalte firme din judeţul Iaşi care au acţionari din Austria le puteţi vedea în tabelul alăturat acestui articol. Companiile austriece au intrat din nou în atenţia publică după ce, la sfârşitul lunii trecute, aflat într-o vizită de lucru în România, ministrul austriac de interne Gerhard Karner a declarat că mai este cale lungă până la intrarea României în spaţiul de liberă circulaţie Schengen, în ciuda faptului că ţara noastră a făcut progrese în lupta împotriva migraţiei ilegale – unul dintre motivele cu care Austria şi-a motivat refuzul aderării României la spaţiul Schengen în decembrie anul trecut. Aderarea ar permite şi românilor să călătorească liber între ţările membre fără a trece prin controale la frontieră. 

Comentarii