Seceta în România a trecut la alt nivel. Râurile au început să dispară. Patru sunt din Moldova

miercuri, 06 iulie 2022, 18:58
2 MIN
 Seceta în România a trecut la alt nivel. Râurile au început să dispară. Patru sunt din Moldova

După zece luni în care ploile au fost insuficiente în România, mai multe râuri au dispărut. Doar în regiunea Moldovei sunt patru care au secat complet, în timp ce din altele au rămas doar câteva fire de apă.

Dunărea este la jumătate din debitul ei normal și la centrala nucleară de la Cernavodă mai este un metru de apă până se declașează restricțiile pre-alertă. Seceta favorizează și incendiile. În ultima zi au fost peste o sută de focuri care au distrus mai bine de 500 de hectare cultivate cu grâu și rapiță.

În ultimele zece luni, în România, ploile au adus în sol puțin peste 400 de litri de apă pe metru pătrat.
 

În medie, într-o lună, s-au acumulat doar patru găleți de apă. Doar în 2007 a fost mai rău. Din toamnă și până în vară, atunci, s-au acumulat 379.9 litri pe metru pătrat.

Patru râuri secate, în regiunea Moldovei: Rebricea, Tutova, Lipova, Buhai

Râurile au început să dispară. În zona hidrografică Prut-Bârlad, sunt patru care au secat. Râul Rebricea nu are o picătură de apă pe cei 27 de kilometri din Iași până în Vaslui. Doar un panou care avertiza să fie păstrate apele curate mai amintește de existența lui.

Măsuri fără precedent în Italia din cauza secetei extreme cum nu a mai fost de 70 de ani
Lăcrămioara Hranici, administrația bazinală apă Prut-Bârlad: „Nu se pot dezvolta nici plantele, nici viețuitoarele. Dacă este sec, este uscata albia cursului de apă, clar ca nu poate fi asigurat un mediu de viață”.

Cu o lungime a cursului de apă de peste 140 de kilometri, râul Putna – în urmă cu un an cu un debit de aproape 20 de metri cubi – este acum complet uscat în multe locuri. Sub podul construit peste el, pe drumul european 85, sunt ciulini și pietre.

Rar mai sunt locuri unde curge apa și culturile puse pe câmpurile din apropiere mor.

Mai mult, pe stirileprotv

Comentarii