Şefia PSD Iaşi se va tranşa în octombrie: prefectul e favorit

vineri, 01 septembrie 2023, 01:50
2 MIN
 Şefia PSD Iaşi se va tranşa în octombrie: prefectul e favorit

Social-democraţi ieşeni îşi vor desemna o nouă conducere la începutul lunii octombrie. Iniţial, alegerile urmau să fie organizate în această perioadă, dar, conform informaţiilor „Ziarul de Iaşi”, încă nu au fost desemnate conducerile la multe dintre filialele locale din judeţ. Acestea ar urma să fie gata cel târziu pe 25 septembrie, şi vor culmina cu alegerile de la organizaţia municipală a PSD Iaşi. Abia după acest moment poate avea loc sesiunea de alegere a conducerii organizaţiei judeţene. Însă, nu se prefigurează surprize: actualul preşedinte interimar, Bogdan Cojocaru, beneficiază de o susţinere largă în PSD Iaşi.

Mai trebuie aleşi încă aproape 30 de şefi în teritoriu

Începând cu luna iunie, în PSD au avut loc mai multe sesiuni de alegeri, dar la nivel de organizaţii locale, în localităţile în care social-democraţii nu controlează primăria. În această situaţie sunt aproape 60 de localităţi. „Mai sunt de făcut alegeri în circa 25-30 de organizaţii, acest proces se va termina undeva între 20 şi 25 septembrie”, ne-a declarat ieri un lider local al PSD. După finalizarea acestor scrutine, social-democraţii se vor reuni într-o conferinţă judeţeană în care vor alege structura de conducere a filialei, respectiv Biroul Politic Judeţean. Din acest for, vor face parte preşedintele, 1-2 preşedinţi executivi, un secretar executiv, vicepreşedinţi şi membri simpli. În total, în jur de 15-20 de persoane.

La conferinţa judeţeană vor participa circa 400-500 de delegaţi, ponderea fiind mai mare în rândul reprezentanţilor din partea organizaţiilor locale din afara municipiului Iaşi, conform informaţiilor „Ziarul de Iaşi”. Sursele ZDI spun că favoritul pentru câştigarea alegerilor la şefia filialei este Bogdan Cojocaru, care ocupă şi funcţia de prefect. În prezent, el este preşedinte interimar, din luna mai, după demisia senatorului Maricel Popa. Cojocaru a fost desemnat interimar de conducerea centrală a partidului. „Vom lupta împotriva adversarilor noştri politici care s-au întovărăşit cu minciuna, cu manipularea, cu populismul”, a spus Bogdan Cojocaru în primăvara, odată cu numirea sa în funcţie.

În timpul mandatului lui Maricel Popa, în PSD Iaşi au existat mai multe fricţiuni, dar, ulterior, aparent, „securea războiului” a fost îngropată odată cu numirea lui Cojocaru, el beneficiind de o susţinere largă în organizaţie. În vârstă de 39 de ani, el este, în prezent, prefect al Iaşului şi are o vechime în PSD de aproximativ 20 de ani. A absolvit Facultatea de Informatică, Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi. A fost, pe rând, consilier judeţean, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, deputat între iunie 2019 şi decembrie 2020. Între decembrie 2019 şi decembrie 2021 a îndeplinit funcţia de preşedinte al TSD la nivel naţional. 

Comentarii