Şi-a băgat Stoican coada?

miercuri, 11 decembrie 2019, 02:43
4 MIN
 Şi-a băgat Stoican coada?

 

Fostul antrenor al Politehnicii, care a dus cea mai valoroasă echipă din liga secundă, Petrolul Ploieşti, la mijlocul clasamentului, discută cu preşedintele ieşean Adrian Ambrosie

 

Apele sunt în continuare tulburi la Politehnica Iaşi, club care nu ştie nici măcar în public să aibă o poziţie coerentă. Deşi echipa e în criză, după ce nu a obţinut decât un punct în ultimele şase meciuri, la putere sunt intrigile şi nu preocuparea de a găsi soluţii de strângere a rândurilor pe acest final de an, în care sunt puse în joc puncte importante. Pe lângă conservarea intereselor personale, principala luptă care se duce acum este pentru ocuparea postului de antrenor. Deşi abia după meciul de sâmbătă, de la Ploieşti a apărut în public posibilitatea renunţării la Mihai Teja, discuţiile pe această temă sunt mai vechi. Între tehnician şi conducere există tensiuni de ceva timp, generate din interior şi alimentate din exterior.

Relaţia dintre antrenor şi preşedintele executiv Adrian Ambrosie s-a deteriorat oficial după contrele dinaintea meciului cu FC Voluntari. După ce Ambrosie a spus în presă, nu şi în vestiar, că echipa nu va avea primă, Teja a anunţat la conferinţa dinaintea partidei că nu ştie de o astfel de măsură. Aceasta a fost latura la vedere, pentru că tehnicianul, mult prea sensibil, s-a arătat afectat de discuţiile critice externe purtate de capii Politehnicii pe tema activităţii băncii tehnice. Apropiaţii lui Teja spun că acesta a fost foarte afectat de informaţii, mai ales că Teja, pe lângă treaba din fişa postului, a salvat, practic, clubul de la intrarea în incapacitatea de plată după ce l-a convins pe Gigi Becali să cumpere jucători de la Poli în momente critice şi a acceptat să se mute cu echipa la Botoşani numai ca Iaşul să aibă, în sfârşit, un teren normal de joc. În plus, în startul sezonului era lăudat intens de Ambrosie, care se mândrea cu aducerea lui Mihai Teja în Copou.

Coincidenţă sau nu, în acelaşi timp cu apariţia tensiunilor, jucători ieşeni care au lucrat şi sub comanda lui Flavius Stoican, au început să se plângă de faptul că antrenamentele lui Teja sunt mult prea lungi faţă de cele ale predecesorului său. Astfel, la Mihai Teja, obsedat de detalii şi pregătire minuţioasă, un antrenament poate dura şi două ore şi jumătate în timp ce Stoican, care simţea mult mai bine vestiarul, avea şi şedinţe de pregătire de sub o oră sau dădea liber brusc echipei, chiar şi în timpul săptămânii. Iar cum conducerea clubului le-a plătit fotbaliştilor salariile în avans, până pe 15 martie 2020, jucătorii nu mai au niciun motiv să tragă tare… O altă coincidenţă, foşti “copii” ai lui Stoican, care joacă acum la alte cluburi, au început să vorbească mai des cu angajaţi ai Politehnicii. Nu în ultimul rând, relaţia Stoican – Ambrosie, deteriorată în vară, după ce primul a acuzat conducerea de amatorism, a început să se refacă.

În acelaşi timp, Flavius Stoican a început să fie contestat vehement de galeria echipei la care lucrează, Petrolul Ploieşti, despre care preşedintele prahovenilor, Marius Stan, a spus că are cel mai mare buget, cel mai bun lot şi cea mai modernă bază din eşalonul secund. În ciuda acestor elememente, Petrolul iernează abia pe locul VIII, astfel că fanii “lupilor”, care au intrat peste Stoican în vestiar după un meci, cer insistent demiterea antrenorului.

Într-o atmosferă alterată, Ambrosie nu a susţinut până la capăt revenirea lui Flavius Stoican (discutată în treacăt şi la Palatul Roznovanu, care îl are implantat în club pe directorul de marketing Cristi Postolache, numit de PSD în diferite funcţii). Varianta Stoican este studiată cu precauţie, mai ales că antrenorul a ratat toate cele patru obiective ale anului trecut, a stârnit nenumărate scandaluri, a avut multe decizii subiective (marginalizarea lui Panţîru, de dragul lui Patrick Petre, transferuri modeste, alcătuirea echipei pe preferinţe, etc.), a manelizat clubul şi, pe lângă multiplele nerealizări din CV, ,mai are şi tinichele legate de coadă: a avut dosar penal în Republica Moldova, a fost acuzat de trădare la un meci de naşul şi binefăcătorul său, Ilie Balaci, a fost judecat pentru implicarea în pariuri etc.

Drept urmare, Stoican nu a fost pus în fruntea listei posibililor înlocuitori ai lui Teja, unde a fost trecut Costel Enache. La Poli însă, mulţi aşteaptă la cotitură…

Rămâne de văzut ce poziţie va avea şi Mihai Teja după ultimele două partide din acest an. Dacă antrenorul nu face patru puncte, aşa cum e obiectivul, şi nu acceptă o reziliere amiabilă, dacă este demis, clubul trebuie să-i plătească salariul până la finalul contractului, adică vara lui 2020. Adică circa 30 000 de euro, bani mulţi pentru o grupare care, în ciuda declaraţiilor oficiale liniştitoare, e pe buza prăpastiei din punct de vedere financiar, datoriile fiind, conform unor surse, aproape de 1,5 milioane euro.

 

Comentarii