Sindromul post-Covid, întâlnit și la copii. Cum se manifestă

joi, 03 februarie 2022, 20:10
2 MIN
 Sindromul post-Covid, întâlnit și la copii. Cum se manifestă

Imediat după infecția cu Covid, atât în rândul adulților, cât și al copiilor, medicii au identificat situații în care simptomatologia se prelungește. O numesc sindromul acut post-Covid. Acesta se manifestă adesea prin oboseală și respirație dificilă, uneori chiar și prin schimbarea stării psihoemoționale. Și la Timișoara au existat cazuri la copii și se așteaptă să mai fie și în valul V.

„Long-Covid” a fost denumită de specialiști starea pe care pacienții continuă să o dezvolte pe termen lung după infectarea cu coronavirus. Se manifestă prin oboseală, respirație dificilă sau dureri musculare persistente. Potrivit medicului pediatru Mihai Craiu, „long-Covid” apare și la copii, și deși este mai rar întâlnit, le schimbă stilul de viață, mergând într-atât de departe încât unii nu se mai pot juca sau merge la școală. Unii pot dezvolta un sindrom inflamator multisistemic, ca urmare a infecției cu Covid-19. Specialiștii din întreaga lume avertizau încă din anul 2020 că înregistrează din ce în ce mai multe astfel de cazuri.

„La adult, între 10% și 60% din cei afectați de boală au încă simptome la mai mult de o lună de la debut, în special manifestări de oboseală și respirație dificilă/dispnee sau manifestări neurologice si psihoemoționale, numite generic brain fog (ceață pe creier). La copil totul părea banal – boală ușoară, spitalizare în 1.5-4% din cazuri (depinzând de tipul de mutație a virusului, de zona geografică și de numărul de teste efectuate), vindecare relativ rapidă, mortalitate practic inexistentă…Tot acest optimism a fost zdruncinat de apariția sindromului inflamator multisistemic MIS-C. (…) Părea totul grozav până când au apărut știri îngrijorătoare despre PACS și la copil. Este vorba despre acei copii, care odată trecuți prin boală (chiar și una ușoară!) au început să aibă manifestări atât de grave că nu au mai putut merge la școală sau la joacă. Cele mai optimiste studii vorbesc de 1.8% din copii că ar dezvolta PACS, cu o durată de circa 2 luni. Altele aduc cifre mai alarmante, vorbind de persistența semnelor de boală până la 9 luni”, precizează într-o postare medicul pediatru Mihai Craiu.

Medicul trage un semnal de alarmă și spune că în continuare ar trebui să fie făcute cercetări. Specialiști de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” studiază acest sindrom, parte dintr-un consorțiu internațional denumit IP4C (International Pediatric Post COVID-19 Condition in Children Collaboration), sub conducerea UMC Amsterdam.

„Acești copii suferă real, nu au boli închipuite sau nevroze banale. Colectivul de specialiști de la INSMC Alessandrescu-Rusescu s-a alăturat acestei inițiative internaționale. Pentru ca să poată beneficia și copiii români ce au PACS de expertiza și protocoalele ce vor fi dezvoltate”, mai precizează medicul pediatru.

Mai mult, pe tion.ro

Comentarii